Fijatova fabrika u Kragujevcu biće savremenija od kompanije Fijat auto Poljska u poljskom gradu Tiki, koja je najveća Fijatova fabrika u Evropi i jedna od najsavremenijih Fijatovih fabrika uopšte. U kompaniji Fijat auto Poljska automatizovano je 80 do 90 odsto proizvodnje u svim pogonima, a na svakoj proizvodnoj liniji instalirano je između 50 i 60 robota.

Proizvodnja će na istovetan način biti automatizovana i u kragujevačkoj fabrici, s tim što će u njoj biti instalirani roboti najsavremenije generacije, te će otuda ona biti modernija ne samo od one u Poljskoj, nego i od svih ostalih Fijatovih fabrika na svetu, rečeno je novinarima svih srpskih redakcija, koji su početkom ove nedelje boravili u dvodnevnoj poseti kompaniji Fijat auto Poljska u gradu Tiki u neposrednoj blizini Krakova.

Kompanija Fijat auto Poljska formirana je 1992. godine, kada su ugovor o njenom osnivanju potpisali Vlada Poljske i tadašnji menadžment Fijata. Od tada do danas u zajedničkoj kompaniji Fijata i poljske države proizvedeno je više od devet miliona automobila, od čega je više od polovine izvezeno širom sveta. Prošle godine u fabrici Fijat u Poljskoj proizvedeno je 500.000 automobila. U toj Fijatovoj kompaniji trenutno se proizvode četiri modela, i to „fijat 500“, starija verzija „pande“, „lančija y“ koja se u Americi prodaje pod firmom Krajslera i „ford K“ koji se ovde izrađuje u saradnji Fijata i Forda. Direktor kompanije Fijat auto Poljska Zdislav Arlet rekao je juče srpskim novinarima da je u toj Fijatovoj kompaniji dostignut takav nivo kvaliteta da ga kontrolišu i sami zaposleni.

– Nemamo eksternu kontrolu kvaliteta, već kvalitet proizvoda fabrike kontrolišu naši zaposleni – rekao je Arlet i poručio da će poljska fabrika pružiti svu stručnu i svaku drugu pomoć kolegama u Kragujevcu. U kompaniji Fijat auto Poljska trenutno su na obuci dvojica mladih inženjera kompanije Fijat automobili Srbije iz Kragujevca – Igor Zoranović i Nenad Lučić. Oni su novinarima rekli da će na obuci u Poljskoj ostati od godinu i po do dve godine, te da će sva stečena znanja nakon obuke u Poljskoj primeniti u kragujevačkoj fabrici.

Fič snizio rejting Fijatu

Američka rejting agencija Fič snizila je u utorak kreditni rejting italijanske kompanije Fijat sa BB+ na BB zbog rizika koji proističu iz Fijatove integracije sa američkom firmom Krajsler, koja ima slabiji kreditni profil od Fijata. Kreditni izgledi kompanije ocenjeni su kao negativni. Krajem septembra, kreditni rejting Fijata snizila je i vodeća američka kreditna agencija Mudiz na Ba2. E. R.

Manji rejting i Španije

Madrid – I najveća rejting agencija na svetu Mudiz, snizila je juče kreditni rejting Španije oborivši ga sa AA2 na A1 i to sa negativnim izgledima u narednom periodu. Kreditni rejting Španije su nedavno snizile i druge dve moćne američke kreditne agencije Fič i Standard end Purs, sve tri pod pritiskom španskih državnih dugova, ali i opterećenja španskih poslovnih banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari