"Sedma sila ima moć u postizanju ravnopravnosti polova": Poruke urednika Forbes-a prvog dana "Power Women’s Summit-a" 1Foto: Marina Pupavac/Forbes Srbija

Forbes Adria Power Women’s Summit zvanično je počeo danas u dvorani Atrium u beogradskom Sava centru, a na uvodnom panelu, o problematici žena u poslovnoj sferi, govorili su urednici Forbes Adria, koji su opisali kako je izgledao dolazak novog poslovnog medija na tržište Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Urednica Forbes Slovenija Bojana Humar naglasila je kako u toj zemlji postoji inicijativa „Ona ve“, koja prati koliko se žene kao sagovornice pojavljuju u medijima.

„Ove godine o ekonomskim temama u medijima je udeo žena bio tek 32 odsto. To je posledica toga da je na najvišim pozicijama u kompanijama veoma mali broj žena. U 20 najvećih kompanija u Sloveniji samo su dve žene direktorke”, rekla je i istakla kako Forbes Adria nastavlja tradiciju globalnog Forbes-a i izveštava o poslovnim ženama i njihovim uspešnim pričama na portalima, u televizijskim emisijama, ali i ovakvim konferencijama.

Time se otvara javni prostor i poboljšava njihov položaj, dodala je.

Sličnog mišljenja je i urednica Forbes BiH Ika Ferrer Gotić.

„Ako možemo da napravimo jednu uspešnu poslovnu ženu iz nove generacije našim radom, to je veliki uspeh”, poručila je ona.

Urednik Forbes Srbija Ivan Radak, takođe je istakao ulogu medija u tome da se predstavljaju uspešne žene kako bi se stvorile nove.

„Sedma sila ima moć koju u pitanju postizanja ravnopravnosti polova treba iskoristiti“, zaključio je.

Urednica Forbes Hrvatska Đurđica Klancir navela je da u toj zemlji, u upravama kompanija na berzi, tek 16 odsto čine žene.

„Stanje još uvek nije na zadovoljavajućem nivou jer postoje brojne izvanredne menadžerke koje su se dokazale. Ali dokle god vlada takva atmosfera u društvu da stranke radije plaćaju skupe kazne nego da ispunjavaju zadatu kvotu i da tamo bude zastupljeno 50 odsto ženskih kandidata, ne može ništa puno drugačije ni da se očekuje“, rekla je ona.

Da su kvote na predizbornim listama poražavajuće, saglasna je i urednica Forbes Crna Gora Biljana Matijašević.

Ona je iznela i podatke kako je jaz među platama muškaraca i žena u toj zemlji 16 odsto, samo 20 odsto žena je na čelu kompanija, a dotakla se i problema vlasništva imovine. Naime, prema njenim rečima, u Crnoj Gori samo 10 odsto žena su zavedene kao vlasnice imovine.

„Moramo da smanjimo pritisak na žene da prepisuju svoju imovinu na muškarce“, naglasila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari