Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati sklopiti krovni sporazum o strateškoj saradnji.


– To je veoma važna, kapitalna stvar, jer će možda biti vezivno tkivo koje će omogućiti da se razbiju veštačke barijere stvorene proteklih decenija – da Srbija ima nešto protiv islamskog ili arapskog sveta – kazao je on. Dačić je rekao da je prilikom posete delegacije UAE Srbiji razgovarano o investicijama u poljoprivredu, informaciono-komunikacione tehnologije, energetiku, vojnu industriju, a bilo je reči i o Jat tehnici. On je naveo da je sve u fazi preliminarnih razgovora, ali nije želeo više da govori o investicijama dok ne budu dogovorene.

Dačić je istakao da je reč o ulaganjima, a ne o pomoći i kazao da Srbija i UAE imaju zajedničke interese iako su geografski udaljene i zemlje sa različitim mentalitetima.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo mnogo informacija o razgovorima koje je princ vodio sa srpskim zvaničnicima, ali je zato pažnju javnosti provukla njegova poseta Fudbalskom klubu Crvena zvezda. Prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhamed bin Zajed al Nahjana na Marakani su dočekali predsednici fudbalskog i košarkaškog kluba Dragan Džajić i Nebojša Čović.

– Dolaskom u Crvenu zvezdu Bin Zajed učinio je veliku čast našem klubu. Izrazio je želju da poseti neku od naših utakmica na Marakani i mi ćemo mu sa velikim zadovoljstvom izaći u susret. Videćemo kako u budućnosti da uspostavimo još prisnije odnose – kazao je Džajić za klupski sajt. „Šeik je čovek koji poznaje i koji voli sport i fudbal i mislim da naša saradnja sa njim može da bude na obostrano zadovoljstvo. Verujem da će uskoro doći na Marakanu i da će njegov dolazak biti veliki podstrek za naše navijače“, dodao je on.

Potpredsednik FK Crvene zvezde Nebojša Čović istakao je da ima „mnogo prostora“ za saradnju sa šeikom Al Nahjanom, ali da ga niko iz kluba nije upoznao sa finansijskom situacijom crveno-belih. – U ovako kratkom roku nismo ga upoznali sa finansijskom situacijom na Marakani. Istina je da umemo brzo da pričamo, ali ne baš toliko brzo – istakao je Čović. Šeik je u posetu Zvezdi došao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a obišli su muzej kluba, dok su mu posebnu pažnju privukli pehari Kupa evropskih šampiona i Interkontinentalnog kupa. Šeik je na poklon dobio mini repliku pehara KEŠ i dresove i lopte fudbalskog i košarkaškog kluba Crvena zvezda. Princ Muhamed bin Zajed al Nahjan je 2008. godine preko jedne od svojih kompanija za oko 200 miliona evra kupio engleski Mančester siti ali za sada nema nagoveštaja da li je zainteresovan da postane i vlasnik srpskog prvoligaša.

I posle Tita…

Premijer Ivica Dačić podsetio je da Srbija ima četiri stuba spoljne politike, ali da njima nije dovoljno rađeno. „Želimo da obnovimo saradnju sa tradicionalnim prijateljima“, rekao je on. Dačić je naveo da postoje zemlje u kojima je Tito i dalje čarobna reč koja otvara sva vrata, ali je dodao da Srbija mora da uradi i nešto posle Tita i istakao da su UAE jedna od zemalja sa kojima se želi obnavljanje odnose i razvoj saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari