U trenutku kada su potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i šeik Abdulah juče popodne potpisivali međudržavni sporazum o saradnji Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije u grandioznom zdanju Ministarstva spoljnih poslova u Abu Dabiju, u njemu je bilo čak 77 ministara raznih zemalja i kralj Maroka, inače jedan od najboljih prijatelja šeika Muhameda.


Možda bi se ovim Vučićevim rečima mogla opisati važnost saradnje ove dve zemlje, odnosno važnost ulaganje UAE u Srbiju. „Ovo je divan dan za obe zemlje, drago nam je što je potpredsednik vaše vlade ponovo tu i nadam se da će ljudi u UAE i Srbiji već za nekoliko meseci primetiti kako su ozbiljne naše zemlje“, rekao je ministar za spoljne poslove šeik Abdulah srpskim novinarima u Abu Dabiju.

Vučić i šeik Abdulah su osim krovnog međudržavnog sporazuma potpisali i sporazum o zaštiti i uzajamnom podsticanju investicija, zajedničku izjavu o uspostavljanju strateškog partnerstva kao i sporazum o saradnju u namenskoj industriji.

– Samo u prvoj fazi UAE će uložiti 33 miliona dolara u ovaj sektor, a planirana ukupna ulaganja trebalo bi da dostignu 220 miliona dolara. U prvoj fazi ulagaće se u naše proizvodne linije u Krušiku, UTVA i Teleoptiku – naglasio je Vučić.

U svečanom salonu, nakon što su sporazumi potpisani Vučić je rekao da se sve ovo ne bi tako brzo dogodilo da šeik Muhamed u čijoj je kući ministar odbrane pre dva dana proveo dva sata u prijateljskom razgovoru – nije malo pogurao. Uostalom juče ujutru po otvaranju Sajma naoružanja u glavnom gradu UAE šeik Muhamed je posetio i srpski štand.

– Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate- rekao je juče Vučić nakon posete sajmu naoružanja i opreme. On kaže da se naročito oduševio našim „tenkovskim protivoklopnim oruđem“. U prvoj fazi sporazuma o saradnji u namenskoj industriji ulagaće se u proizvodnju raketnog sistema „alas“, a počeli su, kako je naglasio Vučič i pregovori o tenkovskom oruđu „bumbar“. Prema njegovim rečima, prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja.

– Ovo je samo početak. Ozbiljno razgovaramo sa Mubadalom, to je druga haj tek firma u svetu. Oni su zainteresovani da otvore fabriku čipova, ali treba da im obezbedimo zemljište što nije lako, kao i da nađemo nekog ko se bavi livenjem silicijuma – rekao je Vučić.

On kaže da se konačno posle potpisivanja sporazuma, a u razgovoru s novinarima u svečanoj sali ovog Ministarstva, nasmejao i priznao da je imao tremu pre nego što je stigao u kuću šeika Muhameda. Vučić danas odlazi put Nemačke, a u ranim prepodnevnim satima po srednjeevropskom vremenu korak ka uspešnijoj saradnje biće i zvaničan potpis na ugovor predstavnika srpskog Jugoimporta SDPR i jedne državne firme iz Emirata.

Neka ih

Aleksandar Vučić kaže da je tokom razgovora sa šeikom Abdulahom pomenuo da je u Srbiji bilo negativnih komentara, tipa „da dajemo Arapima zemlju“, i podsetio na reči vladara Emirata koji mu je jednom prilikom ispričao kako je on svojevremeno imao primedbu na to što su Kuvajćani podigli tri zgrade na njihovoj teritoriji, citirajući reči njegovog oca: ako budu izašli tenkovi iz tih zgrada onda ću da ih sklonim, sve dok nam krase zemlju, neka ih neka budu tu.

 

Masdar siti

Čekajući sastanak zvaničnika Srbije i UAE ekipa novinara je imala priliku da vidi grad budućnosti Masdar siti. Na 700 hektara pustinje nikao je grad crvene boje, kombinacije savremene i moderne arhitekture gde je smešten univerzitetski kampus. Sve je u znaku obnovljive energije, struju imaju zahvaljujući solarnim panelima. Jednim delom njime saobraćaju i mali automobili bez vozača, idu na baterije, a magneti u betoni im pomažu da ne siđu sa staze. Poput onih automobila u „Petom elementu“, s tim što ovi još uvek ne lete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari