Sekretarijatu Vlade i Novaku Nediću rebalansom više nego prosveti: Šta na to kaže predsednik? 1foto FoNet Nenad Đorđević

Neke cifre u držvnom budžetu jednostavno ne razumemo ili ih, još jednostavnije, vlast čini takvim. Generalni sekretarijat Vlade koji vodi Novak Nedić dobio je čak 15 milijardi dinara, što je više nego što je poslednjim rebalansom dobila, recimo, prosveta. Predsednik države objašnjava, ali bez preciznih detalja, da je to između ostalog novac koji je država dala ili će dati Partizanu, Crvenoj zvezdi ili nekoj zemlji kroz humanitarnu pomoć. Da li je sada jasnije?

Kad prođe rebalans budžeta, dođe balansiranje ciframa. Tako da se nastavnik matematike kad čuje premijera i ministra finansija zapita da li su dva i dva četiri, piše N1.

„Mi smo u rebalansu budžeta koji je usvojen posle šest dana dodali osam milijardi više para za plate u prosveti“, rekao je premijer Miloš Vučević.

„Mi smo sada u rebalansu budžeta koji je usvojen u ponedeljak izdvojili 12 milijardi dinara više za prosvetu“, kaže ministar ekonomije Siniša Mali.

Četvorka je tu , četiri milijarde gore-dole. Za kasu generalnog sekretarijata Vlade nema gore-dole, već samo gore – umesto dosadašnje 1,3 milijarde, rebalansom je ubačeno 15 milijardi dinara. Opozicija u Skupštini pitala je zašto je kabinet Novaka Nedića dobio toliki novac i naljutila predsednika Vučića.

„Pa nismo mi to dali Novaku Nediću, nemojte da lažete, nego smo to dali već za ono što smo davali i za Partizan i za Zvezdu i humanitarno za svaku zemlju gde smo slali od Ukrajine do Meksika i pričate bajke“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik nam je objasnio i da se ne razumemo u budžet i ono, kako je rekao, čime država može ili ne može da raspolaže. Zna gde novac ide, ali 24 sata kasnije ne zna kako da i javnost sazna kome i koliko tačno.

N1: Gde može da se vidi kome i tačno koliko novca će kabinet prebacivati?

„To je odavno prebačen novac, najvećim delom“, kaže Vučić.

N1: Gde može da se vidi?

„Stvarno ne znam, što biste to mene pitali“, dodao je.

U poslednjem rebalansu budžeta stoji samo cifra, ne i obrazloženje – dakle, kad se ne vidi, onda se pretpostavlja zašto su povećana novčana sredstva za Generalni sekretarijat Vlade.

„Da je novac koji je tokom ove godine bio prebacivan Generalnom sekretarijatu iz budžetske rezerve i dalje utrošen za neke namene, da je to sada kroz rebalans pokriveno“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Iz Transparentnost Srbija dalje objašnjavaju da postoje i transferi novca iz ili u budžetsku rezervu koji bez osnova nose oznaku tajnosti. Na osnovu brojnih izveštaja Fiskalnog saveta može se, kažu, zaključiti i da je i te kako sporno što je novac išao ili ide baš preko Generalnog sekretarijata.

„Ako uopšte postoji neki validni pravni osnov da se pomažu klubovi Partizan i Zvezda, svakako bi taj novac trebalo da se raspoređuje preko Ministarstva za sport kad ga već imamo, a ne preko Generalnog sekretarijata“, dodao je Nenadić.

Inače, generalni sekretar Vlade i funkcioner SNS Novak Nedić nekadašnji je član Upravnog odbora fudbalskog kluba Partizan. Dovođen je u vezu sa grupom Veljka Belivuka, slučaj pančevačke kasarne i kluba Komitet, a u društvu navijača viđan je na skupovima SNS, a snimljen je i kada je predvodio grupu muškaraca sa zadatkom uklanjanja blokade poljoprivrednika tokom protesta prošle godine u Pančevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari