Vlajko Senić više ne obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede, pošto je krajem januara imenovan za stalnog predstavnika Srbije u Grupaciji Svetske banke. Na tom mestu će Senić, funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije, zameniti profesorku Biljanu Krasavac. Gospođa Krasavac je Srbiju u Svetskoj banci predstavljala od avgusta 2006. godine.


Na mesto predstavnika u Svetskoj banci i Senić i Krasavac postavljeni su zaključkom Vlade Srbije, tako da nije bilo neke unapred propisane procedure niti uslova, ni od strane Svetske banke. Senić će u Svetskoj banci zauzimati položaj savetnika izvršnog direktora konstituence Švajcarske. Švajcarska je zemlja koja zastupa interese Srbije u Grupaciji Svetske banke. Tu konstituencu pored Švajcarske čine i Poljska, Srbija, Uzbekistan, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Turkmenistan. Mesto izvršnog direktora u konstituenci pripada Švajcarskoj, a njegovog zamenika Poljskoj.

Prema informacijama Danasa, Senić će na mestu savetnika raditi za Srbiju, ali ga ona neće plaćati. Prema Danasovim informacijama, savetnika izvršnog direktora konstituence plaća Svetska banka, a Senićeva plata će biti velika. U centrali Svetske banke plate su visoke i za američke prilike. Tako da je na njihovu visinu prigovore imala i sama Amerika.

Vlajko Senić je završio Ekonomski fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,51. Od 1991. do 2007. bio je član i visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove, da bi 2007. godine promenio stranku i prešao u G 17 plus, gde je odmah postao član Predsedništva. Funkciju državnog sekretara obavljao je u više navrata u nekoliko ministarstava, a poslednja funkcija mu je bila državni sekretar u Ministarstvu finansija u aktuelnoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari