Sertifikati i obuka iz somelijerstva za kragujevačke ugostitelje 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru projekta „Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije KOVID – 19” koji realizuju Grad Kragujevac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, u Vinsko-rakijskom habu juče je održana obuka iz somelijerstva.

Na obuci su predstavnici iz 21 kragujevačkog restorana obučeni kako da ocenjuju i degustiraju vino, edukuju se o vrstama vina, slaganju vina i hrane i kako da vino čuvaju i služe.

– Program koji zajednički realizujemo a finansira se iz programa EU PRO Plus sastoji iz tri komponente, prva je uvođenje HACCP standarda u 21 ugostiteljski objekat u Kragujevcu, druga se odnosi na obuku somelijera, a treća komponenta na obuku za bariste, kazao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije.

Po njegovim rečima ugostitelji su izrazili želju da uđu u proces snabdevanja industrijskih preduzeća kojima je potrebna hrana za radnike, a imajući u vidu da to ne mogu bez sertifikata, jer sve multinacionalne kompanije traže potvrdu o bezbednosti hrane odlučeno je da se krenee u proces sertifikacije.

Sertifikati i obuka iz somelijerstva za kragujevačke ugostitelje 2
Foto: Grad Kragujevac

– On podrazumeva pripremu koja je upravo završena i proces ugovaranja sa međunarodnom sertifikacionom kuća, koji je u toku. Dobijanjem sertifikata kragujevački ugostitelji će proširiti svoje tržište, povećati prihod i kvalitet svojih usluga, a njihovi gosti uživati u boljoj ponudi. Ova obuka za somelijere je deo šireg konteksta razvoja vinske kulture, jer su ugostitelji želeli i da unaprede kapacitete i znanja svog osoblja, istako je Popović.

Imajući u vidu da je i kultura pripreme kafe sve aktuelnija, on je najavio da će sledeća obuka ovog tipa biti za bariste.

– Od početka pandemije izazvane virusom korona KOVID -19 jedan od najugroženijih sektora bio je ugostiteljski. Kroz projekat se pruža direktna podrška 21 ugostiteljskom objektu, istakla je Gordana Marković, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, napomenivši da Kragujevac nije jedini kome grad kome pomažu.

Kragujevac je već dugo na prostoru čitave Srbije, prepoznat kao grad koji želi da ostvari saradnju sa privrednicima iz svih oblasti i osluškuje njihove potrebe. Osim što će podići nivo kvaliteta usluga, HACCP sertifikati koje će dobiti ugostitelji, značajni su i zbog toga što se u Kragujevcu povećava i izbor restorana koji će moći da pripremaju kvalitetnu hranu za decu u privatnim vrtićima.

Sertifikati i obuka iz somelijerstva za kragujevačke ugostitelje 3
Foto: Grad Kragujevac

– Pored podrške ugostiteljskom grad Kragujevac ulaže i u metalski i IKT saktor za čije je inovativne programe ove godine izdvojeno 10 miliona, a za podršku privredi budžetom je, kazala je Marković, za narednu godinu predviđeno 25 miliona dinara.

Inače, projekat „Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije KOVID – 19” podržava Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO Plus, koji sprovodi Kancelarija UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari