Šest saveta za putnike avionima: Kako smanjiti gužvu na Aerodromu Beograd 1Foto: M. O./Danas

U prvih pet meseci 2024. godine Aerodrom Nikola Tesla opslužio je više od 2,9 miliona putnika, što je za 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj letova povećan je za 11 odsto, saopštila je ova kompanija.

U narednim nedeljama očekuje se značajno povećanje saobraćaja na aerodromu pa Aerodrom savetuje putnike kako putnici što lakše i bezbolnije prođu kroz gužve koje se očekuju.

Proverite status vašeg leta i dođite na vreme

Pravovremeno proverite sve uslove za putovanje do odredišta, obezbedite neophodnu dokumentaciju i redovno proveravajte najnovije informacije o vašem letu. S obzirom na period pojačanog saobraćaja, planirajte dovoljno vremena za dolazak na aerodrom. Preporuka je da na aerodromu budete najkasnije dva i po sata pred planirano poletanje.

Odaberite odgovarajući parking

Zbog unapređenja i proširenja aerodromskih parkirališta, savetujemo da unapred odaberete parking prema vašim potrebama. Na raspolaganju je šest modernih parkirališta uz mogućnost online rezervacija i tzv. Kiss & Fly zona duž terminala za brzo iskrcavanje putnika.

Pripremite putne dokumente za pasošku kontrolu

Za brži prolazak kroz pasošku kontrolu, pripremite putne dokumente i kartu za ukrcavanje na let pre dolaska na šalter. U zoni odlazaka, na raspolaganju je 16 šaltera za pasošku kontrolu za pripadnike granične policije, dok je na dolascima broj šaltera povećan na 13 u odnosu na prošlogodišnjih osam.

Pripremite se za bezbednosnu kontrolu

Pre nego što dođete do bezbednosne kontrole, odvojite stvari kao što su kaiš, sat, ključevi i novčanik. Tečnosti, aerosole i kozmetiku u pakovanjima do 100 mililitara upakujte u providnu plastičnu kesu sa zatvaračem i odvojite ih od ručnog prtljaga. Ukupna količina tečnosti koju putnik sa sobom može poneti u ručnom prtljagu je jedan litar, a tečnosti u pakovanjima od preko 100 mililitara dozvoljene su u ručnom prtljagu, samo u medicinske svrhe i u vidu hrane za decu.

Poziv do čekaonice za ukrcavanje na let (gate)

Obaveštenja putem razglasa su ograničena. Pratite monitore u terminalu za ažurne informacije o izlazu i statusu leta. Karta za ukrcavanje više ne sadrži broj izlaza, koji je u nekim slučajevima podložan izmenama u poslednjem trenutku.

Neprispeli prtljag

Preporučujemo da najvažnije stvari uvek nosite u ručnom prtljagu (lekove, ličnu higijenu, punjače, važna dokumenta) i da jasno obeležite svoj prtljag kontakt informacijama.

U slučaju kašnjenja ili gubitka prtljaga, dođite do šaltera za izgubljeni prtljag koji se nalazi u zoni za preuzimanje prtljaga i popunite zapisnik. Briga o prtljagu je u nadležnosti partnerskih kompanija za zemaljsko opsluživanje koje posluju na našem aerodromu.

Tu smo da pomognemo

Naše kolege u zgradi terminala, prepoznatljive po plavim prslucima, dostupne su da vam pomognu sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete imati tokom boravka na aerodromu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari