Ševarlić: Poljoprivrednici Srbije na rubu propasti, troškovi rastu, a cene robe padaju

Ostavite komentar


  1. Da je poštenja,subvencije bi država dodeljivala po jedinici proizvedene poljoprivredne kulture,ovako profitiraju zelenaši,ja nisam dobio ni za prošlu godinu po hektru jer mi je malina i kupina na kućnom placu(što nisam znao)imam kartone i ugovore o organskoj proizvodnji sa računima naplaćene robe.U koga ja da verujem na 1000 metara nadmorske visine daleko od civilizacije

  2. Šta su ove neopevane sirovine sa kupljenim diplomama na vlasti uradile našoj poljoprivredi i šumama. Propast. Hiljade godina robije trebaju da dobiju za ovo.

  3. G. Profesore, objasnite ekonomsku računicu da je kilogram žive vage prasetine 700 dinara.

  4. Od 2000-te do 2014-te kao budući voćar primao sam suvencije po hektaru,ne po stablu.2014 kao budući penzioner počeo sam borbu u mom gradu za brisanje fiktivnog PIO duga koji je po njihovom automatizmu izbacio iz osiguranja moju suprugu seljanku a mene iz voćnjaka odnosno iz gazdinstva odnosno od sunvencija ali nisu mogli iz mog sela!

  5. Šta će nam poljoprivreda imamo Kineze koji će nam uništi i ovako uništeni zemlju a kad budemo vadili LITIJUM ko može sa nama reče TIGGAR

  6. ПОЉОПРИВРЕДА, МОРА ДА ЧЕКА?

    Уважени професоре Шеварлићу, наша пољопривреда пада из године у години, пада производња, падају цене производа, падају субвенције од стране државе, а расту, при томе, трошкови производње. Власти не могу да утичу на бољитке свуда. Оне хоће да нас индустрализују, а да нас изведе из заостале поњопривреде, мада смо пренатрпани пољопривредним производа из увоза, а наши производи, иако су бољег квалитета, пропадају, а пољопривредници плаћају уредно све дажбине држави. Можда ту утиче и порекло властодржаца, који су углавном градска деца и појма немају о пољопривреди, а пољопривредне производе једу ли једу, то се види из њихове повећане облине и масе. И на крају, ми смо изашли из заостале пољопривредне земље, постајемо индустријализована зависна искључиво од стране индустрије. Пољопривреда мора да чека. Шта? Не зна се!

  7. Svaka čast profesore Ševarliću! Na žalost ako polj.proizvođač u Srbiji proizvede slobodno možemo reći gotovo organsku hranu i plasira je na tržište,uvoznici,prodavci i preprodavci,kojih danas ima više od samih proizvođača, će ostati kratkih rukava a to nije odgovaralo ni jednoj vladajućoj stranci ili koaliciji a ovoj današnjoj totalitarnoj ponajmanje!
    Daju se milioni € koje kakvim stranim kompanijama, 25 miliona € kinezima za subvencionisanje 708 novih radnih mesta,samo jednoj a koliko su već dali i tek planiraju! Dajte poloprivrednicima po 1 milion po istim uslovima,pa da vidimo kakav će to rezultat da da?!?
    Ministarstvo poljoprivrede treba ukinuti i formirati zasebnu vladu samo za poljoprivredu koja će da ima najveće ingirencije u državi,nema prodaje obradivog zemljišta za fabrike,bazene,terene,pumpe….ni domaćim a ni stranim investitorima! Za strance može zakup,evo ti brdo,izvrši iskop pa pravi šta ti volja,kad napraviš videćemo šta dalje,naravno u sklopu sa ekološkim standardima! Turska me je u tom pogledu oduševila,sve industriske zone u brdu i baš teški uslovi za gradnju ali ni jedan ar poljoprivednog zemljišta se ne može koristiti za gradnju! Kolika j Turska a kolicki mi ostasmo!
    „OVO SAM JA CRTAO“ kaže naš nazovi predsednik,umesto da ga je sramota on se još i hvali,kroz najplodnija zemljišta put!
    Ta vlada samo da polaže račune grupi od 200-400 drugih poljoprivrednika,naravno dobro probranih pravih domaćina, i sa 80% saglasnosti za donošenje odluka! Jedino rešenje,mada je možda i kasno,za našu poljoprivredu je da budemo država u državi!
    Gorivo bez akcize,mineralna đubriva,stajnjaka više nema,bez marži,10% bdp za poljoprivredu u narednih 10 godina dok malo poljoprivreda ne oživi,subvencije kao i kinezima,nemcima,austrijancima i ostalima,dozvoliti uvoz mehanizacije i opreme bez poreza i carine,dok ne počnemo da pravimo šta nam treba! Zabraniti uvoz mesa,mesnih prerađevina,sve vrste hrane biljnog i životinjskog porekla sem što ne može da uspeva kod nas a i to sa kvotama!
    Urediti odkup za narednih 5 godina unapred,da znamo šta i za koga i po kojoj ceni proizvodimo,pa mi da izvozimo po povoljnim cenama i da imamo zaradu i mi i država,kada sa grbače skinemo trgovce i uvoznike koji na nama zarađuju i prave vile i gradove. Neka se i oni uključe u proizvodnju,pa neka prodaju svoje i neka zarade a ne tuđe sa dampingom cena odkupa.
    Pa da vidimo koliko su onda sposobni preduzetnici a ne aktašna i mašna i biznismen! Omrkni i osvani u njivi i staji pa da vidiš kako je lako zaraditi i lepo živeti!!!
    Srbija je bila i ostaće piljoprivredna zemlja ili država,sve ostalo je samo plus! Sve može da se napravi,bilo koja mašina,auto,računar,odeća itd, bilo gde,u hali,tunelu,podrumu…. ali pravi ukus hrane samo pod vedrim nebom,uz dobru protivgradnu zaštitu,koje trenutno i nema,uz navodnjavanje koje je simbolično i na dobrim i strukturnim zemljištima koja polako bez stočnog fonda gube svoju strukturu a nažalost ostaju ispod puteva i građevina nazovi stranih investitora,da ne kažem kolonista koji su ovu našu zemlju u zadnjih 100tinak godina u više navrata pokušavali da prisvoje jer znaju i šta je i kakva je!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.