Novi direktor Porekse uprave, Ivan Simić, preuzeće dužnost 1. februara, a njegovim dolaskom, kažu u Ministarstvu finansija i privrede i Vladi, otpočeće dugo najavljivana temeljna reorganizacija poreske administracije.

 Cilj je da se ceo sistem prijavljivanja i naplate poreza učini efikasnijim, da stope budu što primerenije snazi poreskih obveznika, a da obuhvat bude bolji i pravedniji kroz veće oporezovanje onih koji više prihoduju i imaju. Ukratko, Poreska uprava bi trebalo da postane u najboljem smislu te reči dobar servis privrede, biznisa i građana – saopštila je juče Poreska uprava Srbije.

U sklopu predstojećih promena, već sada su otpočele pripreme radi primene zakonske obaveze da se od naredne godine komunikacija između Poreske uprave i poreskih obveznika obavlja elektronski. Upravo iz tog razloga, a na inicijativu Poreske uprave, održan je prvi radni sastanak sa predstavnicima proizvođača računovodstvenog softvera. Predstavnici Poreske uprave izneli su plan aktivnosti i pozvali sve proizvođače računovodstvenog softvera da uzmu aktivno učešće radi bolje i lakše primene budućih zakonskih rešenja. Sagledani su i neki konkretni problemi u dosadašnjem radu koje je moguće otkloniti u veoma kratkom roku. Dogovoreno je da se zbog neposrednije razmene informacija i iskustava na relaciji proizvođači računovodstvenog softvera – Poreska uprava, otvori i e-mail adresa preko koje će moći da se dostavljaju sve sugestije.

Tokom prve radne nedelje u februaru, Ivan Simič održaće konferenciju za novinare na kojoj će biti predočeni osnovni reformski pravci Poreske uprave. Ivan Simič je rođen pre 54 godine u mestašcu Grad kod Murske Sobote u Sloveniji. Otac mu je iz sela Bioska kod Užica, pa po tom osnovu ima i srpsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari