Rukovodstvo kompanije Simpo na jučerašnjem sastanku sa odlazećim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem i direktorom Poreske uprave Ivanom Simičem, prihvatilo je predlog da se poreski dug tog preduzeća pretvori u akcije države koja bi time postala većinski vlasnik sa oko 70 odsto kapitala.

U šturim, gotovo identičnim saopštenjima Ministarstva i kompanije, nije navedeno na koji način će država ostvariti vlasništvo, da li izdvajanjem novca koji bi Simpo iskoristio za uplatu duga, ili prostim odricanjem od poreskog prihoda. Uz to, pomalo farsično deluje deo saopštenja u kome se naglašava da se „Simpo obavezao da će nadalje redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima“ pa će o tome čak biti „potpisan i poseban protokol i upućen Vladi na potvrđivanje“.

Prema saznanjima Danasa, na sastanku je dogovorena hitna sednica Skupštine akcionara na kojoj bi trebalo da se donesu odluke koje su pravni osnov da država može da preuzme akcije. U saopštenjima je, ipak, nedorečeno koji će deo duga biti konvertovan u državni kapital, a šta će Simpo ipak morati da plati do kraja nedelje kako bi račun bio deblokiran, ali su u Ministarstvu finansija i ekonomije rekli našem listu da je Poreska uprava blokirala račun kompanije za samo 900 miliona dinara po osnovu neuplaćenih doprinosa. Deo do 4,88 milijardi, koliko iznosi ukupan fiskalni dug, trebalo bi da se pretvori u državno vlasništvo, ali nema objašnjenja zbog čega i to potraživanje nije bilo obuhvaćeno blokadom.

U Ministarstvu su, nakon reagovanja nekih analitičara na saopštenje, poslali i tumačenje postignutog dogovora, pa je državni sekretar Aleksandar Ljubić prvo naglasio da je „na ovaj način zaokružena priča o nultoj toleranciji za neplaćanje poreskih obaveza“, a potom objasnio da gašenje Simpa, koji je jedan od najvećih poslodavaca na jugu Srbije, nije bio cilj, već da se tražilo rešenje kako postići najbolji dogovor za obe strane.

– Ne znamo šta će biti plan nove Vlade u narednom periodu, ali mi smatramo da država, kada postane većinski vlasnik Simpa, svojim domaćinskim odnosom prema kompaniji, treba da smanji troškove koje ona ima i učini sve da ovo preduzeće sutra nađe strateškog partnera – rekao je Ljubić i dodao da je u interesu Simpa pronalaženje strateškog partnera i da se nada da će „ministri koji budu nasledili Dinkića nastaviti sa politikom nulte tolerancije na finansijsku nedisciplinu“.

Optimizam državnog sekretara, međutim, ne dele ekonomisti niti privrednici. Prema rečima savetnika za stana ulaganja Milana Kovačevića, konverzija duga u vlasništvo je dobar potez za Simpo, ali loš za državu i to je praksa koja ne bi trebalo da se produžava. „Da nije oslobađan plaćanja poreza tako dugo, a po mojim informacijama bez zakonskog osnova, jer nije bio preduzeće u restrukturiranju, verovatno bi se u Simpu više zapinjalo i tražio način da se smanje rashodi i povećaju prihodi“, kazao je on i dodao da će država, moguće je, biti dodatno oštećena nakon što se uporedi nominalni iznos duga sa nominalnom vrednošću kapitala.

Prema rečima Milana Kneževića, potpredsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeća, ovakav način preuzimanja duga samo je poziv drugim preduzećima da ne plaćaju porez, jer je reč o potezu kojim zapravo budžet preuzima poresku obavezu. „Priča o nultoj tolerancija za neplaćanje poreza, o kojoj su govorili predstavnici države i koja je davala nadu da više neće biti opraštanja poreskih dugovanja zbog toga što neko ima političkog patrona, sada je pala u vodu“ rekao je on i dodao da se radi o jeftinoj politici – „i Vučić sit i Simpo na broju“. Knežević podseća da se država loše pokazala kao vlasnik preduzeća, kao i da su šanse da se nađe strateško partner za Simpo, poput onog što je urađeno za kragujevačku Zastavu kada je doveden Fijat – „nikakve“.

Kad postane vlasnik, izabraće menadžment

„Mi ćemo sagledati i sve ostale elemente poslovanja same kompanije i kada država postane većinski vlasnik, ona će odrediti i njen menadžment“, rekao je Ljubić i naglasio da „računi Simpa neće biti odblokirani nikakvom odlukom, već onog trenutka kada Simpo bude platio doprinose radnicima za penzijsko i zdravstveno osiguranje“. „Čim Simpo bude izvršio uplatu, mi ćemo izvršiti konverziju ostalog poreskog duga, a procena je da će to biti preko 70 odsto kapitala“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari