Loše stanje u toaletima, poskupljenje u kantini i brojni problemi: Sindikalci leskovačke Jure od petka najavili seriju štrajkova upozorenja 1Foto: N1

Veće plate, povećanje toplog obroka i ulaganje u sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije, zahtevi su Samostalnog sindikata metalaca u leskovačkoj fabrici Jura, koji je je najavio seriju štrajkova upozorenja.

U petak i ponedeljak štrajkovaće jedan sat, dok će u utorak štrajk trajati ceo dan, naveli su u saopštenju.

U saopštenju Sinikdata se navodi da su se na štrajk odlučili jer im se ni posle dve nedelje, otkako su tražili sastanak sa upravom zbog lošeg stanja u toaletima i poskupljenja u kantini, niko nije javio.

„Danas po dolasku na posao, poslodavac je pokušao da povereniku sindikata, Predragu Stojanoviću, onemogući kontakt sa drugim radnicima, time što je vanredno raspoređen na radno mesto na montaži u izolovanoj sobi sa više od pet radnih pozicija, gde, međutim, radi sam“, ukazali su oni.

Kažu da su njihovi zahtevi da se plata poveća 20 odsto, a da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisustnosti na radnom mestu, jer se trenutno radnicima umanjuje plata kada odsustvuja sa poslu, čak i kada su na bolovanju.

Odluka o tri štrajka doneta je u skladu sa važećim Zakonom o štrajku i predata je poslodavcu danas pre 14 časova, čime su ispoštovani svi rokovi, naglašavaju u saopštenju.

Zahtevaju i povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara neto i opredeljivanje dodatnih pet miliona dinara na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

U odluci o štrajku sindikat je pozvao poslodavca da odmah otpočne pregovore sa njima.

Sindikat je, takođe, najavio da će, u izostanku dogovora, svake naredne nedelje organizovati obustave rada duže za po jedan dan.

Prvi štrajk počeće u petak u 14 sati, drugi u ponedeljak u 13 sati, a treći će trajati celog dana, odnosno od šest do 22 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari