Sindikalni poverenici sve češće dobijaju otkaze 1

Inicijativu Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije da se zatraže izmene Zakona o radu kako bi se obezbedila bolja zaštita poverenika na terenu, predstavljenu nakon poslednje sednice Socioekonomskog saveta, podržaće i druge centrale jer se i njihovom članstvu zbog aktivizma sve češće uručuju otkazi.

To kaže za Danas predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić. Ona ističe da su takve situacije učestale, a da je pravi razlog ne ono navedeno u rešenju o otkazu, već neugodna pitanja koja sindikalni funkcioneri u firmama postavljaju o poslovanju ili ukazuju i dokazuju neke zloupotrebe.

– To se najčešće dešava u državnim, javnim i komunalnim preduzećima gde se poslovodstvo ponaša bahato i zato mislim da je to dobra inicijativa. Ipak, pitanje je koliko dva sindikata u SES-u imaju snagu da izvedu takve promene, jer mislim da inicijative tog nivoa moraju da podrže sve sindikalne centrale. Velika je greška UGS Nezavisnost i SSSS, što to izbegavaju i ne traže saradnju drugih sindikata, već se oslanjaju na svoj status reprezentativnosti iako je ona vrlo upitna, 14 godina nije dokazivana – kaže Savić.

Ona podseća da je prethodnim zakonom zaštita sindikalnog delovanja bila daleko veća, predsednik sindikata u nekoj firmi mogao je da se otpusti samo u tri taksativno navedena slučaja a zaštita se protezala i godinu dana nakon prestanka te funkcije.

Ističe da bi te odredbe trebalo vratiti, ali sumnja da dva reprezentativna sindikata imaju potrebnu snagu za to, već da se pritisak mora napraviti zajednički sa svim centralama, velikim buntom, protestom, neposlušnošću a jedna od mera može biti i izlazak iz SES-a i nedavanje legitimiteta tom telu koje nema nikakvu funkciju niti suštinski značaj.

– U svetu sindikalni aktivisti imaju mnogo veću zaštitu, ali je njihovo organizovanje drugačije. Ne poznaju fabričke ili sindikate ustanova, već samo granske podružnice dok su opoverenici za poslodavce uglavnom anonimni, neprepoznatljivi pa je njihova zaštita daleko veća – kaže predsednica ASNS-a.

I Željko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga, kaže da je to inicijativa koju mora da podrži, ali ističe da SES svih ovih godina ničemu nije služio i da nije adresa koja može da izvede takve promene.

– Članovi tog tela koje nam je Evropska unija nametnula kako bi se simulirao socijalni dijalog, apsolutni su statisti bez moći da bilo šta promene. Ali, ukoliko se ova inicijativa ozbiljno pokrene, mi ćemo podržati, jer bez konsenzusa neće imati veće šanse da uspe i može da se svede na predizborni trik – kaže Veselinović i dodaje da bi u ovom trenutku bilo dovoljno i da se postojeći zakon primenjuje.

O inicijativi za promenu zakona razgovaralo se juče i u Kancelariji Međunarodne organizacije rada u Srbiji i u Delegaciji Evropske komisije, ali još nije jasno u kom će pravcu ići zahtevi reprezentativnih sindikata.

Prema rečima Jovana Protića, načelnika-koordinatora MOR-a, neizvesno je i kada će biti definisane promene u zakonodavstvu niti kada će, eventualno, ući u proceduru.

– Za sada, sindikati traže način kako da dobiju podršku za tu inicijativu, razgovarali su sa nama i sa Evropskom komisijom, ali nismo još saznali šta im konkretno treba od nas. Najavili su da će se sledeće nedelje javiti da vidimo neke konkretnije zahteve, da vidimo šta nedostaje u srpskom zakonodavstvu u odnosu na međunarodnu konvenciju. Mi smo još 2014. dali jedan tehnički memorandum gde smo rekli šta iz te konvencije nedostaje u tadašnjem zakonu o radu, ali se od tada situacija dosta promenila – kaže Protić za Danas i dodaje kako se još uvek ne zna ni dinamika, ne samo zbog predstojećih izbora nego i zato što, sudeći prema jučerašnjem sastanku, stavovi još nisu iskristalizovani, pa se ne zna ni da li će do jeseni moći da se napravi radna grupa a tek posle i predlog izmena.

Na Zapadu se zakon poštuje

– U zemljama Zapadne Evrope sindikati su potpuno drugačije organizovani, negde iznad a negde ispod našeg nivoa, ali ako tamo u zakonu o radu stoji da sindikalni predstavnici ne mogu da se otpuštaju, onda je na to stavljena tačka. Ne morate nikakve dodatne mere da osmišljavate. Pominje se i da će jedan od predloga biti da se otpuštanje sindikalnog predstavnika smatra krivičnim delom, a ja nisam čuo da to postoji još u nekom evropskom zakonu. Ono što ovde nedostaje jeste da se napravi analiza primene sadašnjeg zakona, što je i Evropska delegacija podržala, a tek posle da se govori o promenama. Međutim, toliko se raznih tema skupilo kada je o ovom zakonu reč, tema koje će promene morati da obuhvate, da ne znam koliko će prostora biti i za ovu inicijativu – kaže Jovan Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari