Predsednik Samostalnog sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković izjavio je da građevinski radnici nemaju nijedan razlog da slave na jučerašnji Dan građevinara. Vuković je rekao da u Srbiji trenutno radi 68.000 radnika u građevinarstvu, što je za 3.000 manje nego 8. avgusta prošle godine.


„Prosečna zarada u građevinarstvu je 34.000 dinara i samo je za oko 200 dinara veća nego prošle godine. Plate građevinara su za 10.000 dinara manje od prosečnih zarada u Srbiji“, istakao je Vuković. On je kao jedan od problema srpske građevinske industrije naveo dodelu poslova stranim građevinskim kompanijama, koja domaće firme angažuju samo kao podizvođače radova i nemaju ravnopravan tretman, dok se istovremeno država i građani zadužuju za te poslove.

On je rekao da Sindikat očekuje od Vlade da, dokle god da je nezaposlenost u Srbiji iznad 15 odsto, ne poziva strana preduzeća i da se ne zadužuje, već da angažuje domaću građevinsku operativu.

„Tražimo da se hitno donese zakon o inspekcijama. To je očigledan primer da nema političke volje da se uredi sistem i oko pitanja rada na crno i sive ekonomije“, istakao je Vuković. Prema podacima sindikata, oko 25 odsto radnika u građevinarstvu radi na crno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari