Sindikat Kontrole letenja SMATSA: Naši zahtevi rukovodstvu kompanije legitimni i zakoniti 1Foto: BETAPHOTO/Kabinet potpredsednice Vlade, MGSIS/DS

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopštio je danas da su njihovi zahtevi rukovodstvu te kompanije legitimni i zakoniti, navodeći kako je „šokantno da rukovodstvo SMATSA javno priznaje da je izbacilo najbrojniji sindikat, odnosno gotovo dve trećine zaposlenih i više od 90 odsto kontrolora letenja i vazduhoplovno-tehničkog osoblja, iz Kolektivnog ugovora“.

„Na sve to, rukovodstvo SMATSA, negodovanje zaposlenih u firmi na ovakve poteze naziva tendencioznim i besmislenim“, navedeno je u saopštenju.

Dodatno, „šokantni su i navodi rukovodstva SMATSA da finansijsku stabilnost firme održavaju tako što će sledeće godine SMATSA prihodovati više miliona evra manje nego što je realno moguće ili tako što će dozvoliti da prihodovana sredstva od ove godine ostanu neutrošena suprotno svim prethodnim godinama, pa još i tvrdnja da ovo ne spada u domen prava zaposlenih, pokazuje elementarno nepoznavanje zakonske uloge sindikata“, smatraju u Sindikatu Kontrole letenja.

Sindikat Kontrole letenja ponovo je javno pozvao rukovodstvo SMATSA, kao i Vlade Srbije i Crne Gore na dijalog u interesu svih strana.

Ponovljeno je i da zaposleni u SMATSA ne žele da štrajkuju, već žele da osiguraju stabilnost u SMATSA, koja je, kako se dodaje, narušena potezima rukovodstva.

„Naši zahtevi su legitimni, zakoniti i u potpunom interesu svih strana“, piše u saopštenju.

Ranije jutros najpre je Sindikat Kontrole letenja SMATSA najavio štrajk upozorenja za subotu, 26. oktobar od 17 do 18 časova, zbog nezadovoljstva nizom odluka rukovodstva kompanije, među kojima je i odbijanje da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora.

Potom je SMATSA saopštila je da su optužbe Sindikata Kontrole letenja na račun kompanije i rukovodstva „besmislene i tendenciozne“.

Rukovodstvo SMATSA negiralo je i tvrdnje Sindikata Kontrole letenja da je odbilo vođenje pregovora o zaključivanju novog Kolektivnog ugovora i izrazilo spremnost da te pregovore otpočne bez odlaganja.

Sindikat kontrole letenja zatražio je početkom oktobra da Vlada Srbije hitno reaguje, jer je rukovodstvo SMATSA odbilo da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, a potom, kako je naglašeno, protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kome je istekao rok, bez pristanka i potpisa sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari