Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović ocenio je da su najavljene ekonomske mere Vlade Srbije neprihvatljive za građane i zaposlene, i da se ne vidi na koji način će biti pokrenuta domaća privreda.

 Orbović je na konferenciji za novinare rekao da će mera povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost sa osam na deset odsto naročito pogoditi najugroženije, kao i penzionere, jer će prosečna potrošačka korpa poskupeti za 450 dinara. Oporezivanjem zaposlenih u javnom sektoru sa platom visom od 60.000, po njegovoj oceni, napraviće se velika nepravda, jer se time kažnjavaju lekari, profesori, sudije, koji ionako imaju male plate, dok se s druge strane radi na tome da se mladi i školovani motivišu i vrate u zemlju. „Ta mere će dovesti i do sukoba zaposlenih u javnom i realnom sektoru. Tačno je da razlika ne treba da postoji, ali ona ne postoji zbog toga što su u javnom sektoru plate prevelike, nego što su u realnom sektoru izuzetno niske plate, i ovo će biti signal da plate mogu da idu još dole, pa će većina biti na minimalnim zaradama“, objasnio je Orbović.

On je kritikovao i najavu da će se država ubuduće jeftinije zaduživati jer je to, kako je ocenio „logično i ne treba za to donositi posebnu meru“. Govoreći o najavljenim izmenama Zakona o radu, Orbović je naglasio da će to dovesti do smanjenja prava zaposlenih jer je namera da se omogući lakše otpuštanje radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari