Sindikat “Nezavisnost” traži priznavanje reprezentativnosti 1Foto: Srđan Suki/EPA

Fabrički ogranak Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija će, prema oficijelnoj najavi, ponovo da podnese zahtev za priznavanje reprezentativnosti te sindikalne asocijacije u FCA Srbija.

Rukovodstvo UGS „Nezavisnost“ je prethodni zahtev za priznavanje reprezentativnosti podnelo još krajem juna, ali su minulih dana od nadležnih u FCA Srbija obavešteni da, zbog štrajka proizvodnih radnika u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, on nije rešavan, te da je, u međuvremenu, zastareo.

– Pretpostavljamo da se sa rešavanjem pitanja reprezentativnosti Sindikata „Nezavisnost“ u FCA Srbija namerno odugovlačilo, kako bi naš prethodni zahtev zastareo, dok je u isto vreme članstvo izloženo velikom pritisku menadžmenta da napusti našu sindikalnu organizaciju. Taj pritisak već daje rezultate, pošto smo u junu, kad smo prvi put podneli zahtev za reprezentativnost, imali 433 člana, dok ih je sada oko 390. No, i sa tih 390 članova mi ispunjavamo uslov za sticanje reprezentativnosti. Prema Zakonu o radu, naime, reprezentativnost se dobija ukoliko sindikalna organizacija koja podnosi zahtev u svom članstvu ima najmanje 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u fabrici ili ustanovi. Mada su podaci o ukupnom broju zaposlenih u našoj fabrici i dalje stroga tajna, sigurno je, ipak, da mi u svom članstvu imamo znatno više od potrebnih 15 posto radnika, kaže juče za naš list poverenik UGS „Nezavisnost“ u FCA Srbija Zoran Stanić.

U ovoj sindikalnoj asocijaciji i dalje tvrde da je letošnji štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika FCA Srbija, koji je organizovao fabrički ogranak Samostalnog sindikata, bio namešten, kako bi se otupela oštrica radničkog nezadovoljstva niskim zarada i lošim uslovima rada, i predupredila mogućnost da pobunu nezadovoljnih radnika povede UGS „Nezavisnost“. U „Nezavisnosti“ ove tvrdnje potkrepljuju informacijom da je u julu, odnosno u vreme štrajka u FCA Srbija, prethodnom odlukom menadžmenta kompanije, bilo predviđeno samo devet radnih dana. Proizvodni radnici u FCA Srbija, u julu su, uoči i nakon prekida štrajka, radili osam dana, tako da Fijat od njihove totalne obustave rada u tom mesecu praktično nije imao gotovo nikakve štete.

Kako bilo, proizvodnja u FC Srbija nastavljena jena je, a iz fabričkih pogona svakodnevno, nakon avgustovskog kolektivnog godišnjeg odmora, uobičajeno izlazi po 450 gotovih automobila dnevno, s time što se ubrzava proizvodnja restilizovanog „fijata 500L“. Prema (ne)zvaničnim najavama, kragujevačka fabrika bi novi model trebalo da dobije dve godine nakon starta proizvodnje restilizovanog „fijata 500L“, odnosno krajem 2019, ili, kao što je naš list u više navrata najavljivao, početkom 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari