Sindikat Nezavisnost: Tražićemo povećanje minimalca 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednica Ujedinjenih granskh sindikata (UGS) „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je danas da će na pregovorma o minimalnoj ceni rada za 2025. tražiti da taj iznos premaši cenu minimalne potrošačke korpe i bude u skladu sa troškovima prosečne potrošačke korpe.

„Ako je data projekcija kolike će biti zarade 2027. godine, moramo da počnemo da sustižemo te zarade, u suprotnom ne znam kako Vlada misli da ostvari taj cilj koji je sama postavila“, rekla je Andrić komentarišući da bi po projekciji Vlade minimalac 2027. trebalo da bude 650 evra, a ove godine je oko 47.000 dinara.

„Ili je Vlada Srbije postavila nerealan cilj ili moramo ići ka tom cilju i brže podizati sve, a ne samo minimalne zarade koje ne obezbeđuju dostojanstven život“, rekla je ona.

„Bez toga omašili su projekciju zarada za 2027. godinu“, rekla je Andrić.

Dodala je da ako „Vlada Srbije hoće da radnici veruju u njene projekcije tada moraju da osete i dobrobit takvih planova“.

„Do sada smo pokušavali da uvažimo argumentaciju Vlade, ali ona to nije respektovala i nemamo razloga da budemo realni u zahtevima, možemo da budemo i mi nerealni, ako je država toliko nerealna u obećanjima, pa da vidimo ko će se prvi prizvati pameti“, rekla je Andrić.

Ocenila je da ne vidi zašto bi sindikati stalno bili „kostruktivni i iznevereni“.

Komisija za pregovore o minimalcu, koji bi trebalo da počnu sredinom avgusta između socijalnih partnera, sindikata, države i poslodavaca i završe se do 15. septembra, kako je rekla, još nije osnovana, a UGS „Nezavsnost“ će usvojiti pregovaračku poziciju na sednici Izvršnog odbora, početkom tog meseca i uskladiti je sa platformom Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na pitanje zašto se pri obračunu minimalca za narednu godinu uzimaju podaci o potrošačkim korpama za maj tekuće godine, koji je poslednji objavljen pred početak pregovora u avgustu, Andrić je rekla da taj sindikat insistira da se podaci o troškovima potrošačkih korpi brže objavljuju.

„Ovog puta ćemo imati manje razumevanja za kašnjenje podataka, pa ćemo se skoncentrsati na prosečnu korpu, a ne minimalnu koja je ispod svih kriterijuma“, rekla je Andrić i navela da je prosečna aprilska korpa koštala oko 103.000 dinara, a minimalna nešto više od 53.000.

Na pitanje da li će i ove godine predsednik države Aleksandar Vučić, kao i nekoliko prethodnih, pre početka pregovora saopštiti kolika će biti cena minimalca, Andrić je rekla da je čudi što već nije izašao u javnost sa tom njegovom odlukom.

„Vučić je proše godine, kada je usvajan iznos minimalca za ovu godinu obećao da će postojati mogućnost da se u 2024. još jednom poveća cena rada i mi smo tražili to u maju a Vlada nas je odbla sa obrazloženjem da nema uslova, a to su ponovili i poslodavci“, rekla je Andrić.

Istakla je da Vlada još nije imenovala članove Socijalno-ekonomskog saveta, a da ministar za rad, boračka i socijalna pitanja (Nemanja Starović) još nije održao sastanak sa socijalnim partnerima, pa da nije poznat njegov zakonodavni plan, ne samo za ovu, nego ni za narednu godinu.

„Zakon o radu, koji bi trebalo regulisati i bezbednost na radu, sigurno se neće menjati ove godine, a da li će naredne zavisi od Vlade i ministra“, rekla je Andrić.

Istakla je da rad u fabrikama na temperaturi od 45 stepeni Celzijusa, koje su poslednjih desetak godina pravljene od lima, a takvi uslovi ove godine tokom leta mogu da potraju i dva meseca, liči na rad u „usijanim limenkama“.

Bezbednost na radu, prema njenim rečima, mora da se regliše sistemski jer su apeli poslodavcima za veće pauze i više vode, kratkotrajna rešenja.

Dodala je da taj sindikat na terenu insistira kod poslodavaca da obezede normalne uslove rada koji su pogoršani zbog klimatsih promena, ali da poslodavci i dalje nerado investiraju u klima uređaje i izolacju.

Očekuje se, kako je rekla, da radnik bude produktivan na 45 stepeni, a u trolejbusima u kojima nema klima uređaja, vozači osam sati rade sa mokrim peškirima na vratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari