Sindikat: Protiv zapošljavanja na lizing 1Foto: Stanislav Milojković

Brojni su primeri kompanija u kojima ni jedan radnik nije direktno uposlen, već svi rade preko agencija za iznajmljivanje radne snage uz minimalne zarade, rekao je Predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić na tribini pod nazivom „Radništvo na lizing – legalizacija eksploatacije“.

Ristić je naveo da privremeni rad preko agencija poništava radno zakonodavstvo i derogira radni odnos na neodređeno vreme, upozorivši da ukoliko broj tako zaposlenih radnika ne bude ograničen, poslodavci u Srbiji više neće hteti nikoga da zaposle na neodređeno vreme.

Bez ovog ograničenja svi radnici će biti zaposleni samo na određeno vreme, ostaće nezaštićeni, a neko će da ostvaruje ekstra profit, kazao je Ristić.

Procenjuje se da u Srbiji ima između 50.000 i 100.000 radnika angažovanih preko agencijama, što je za sindikat nezakonito, zbog čega se on protivi takvom zapošljavanju.

Sindikat traži da se u zakon uvedu ograničenja i da radnici koji se tako angažuju budu skuplji za poslodavce, rečeno je na tribini u Kragujevcu

Predstavnica „Levog samita Srbije“ Tamara Baković naglasiala je da za radnike koji se angažuju kod poslodavca preko agencija moraju da budu obezbeđeni isti uslovi kao i za radnike koji su direktno uposleni, što danas nije slučaj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari