Sindikat radnika EPS-a preti štrajkom ako kolektivni ugovor ne bude potpisan do 6. avgusta 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije zatražio je od resornog ministarstva da novi Kolektivni ugovor za to državno preduzeće bude potpisan do 6. avgusta i istakao da će u slučaju da do toga ne dođe već narednog dana organizovati štrajk koji će u slučaju da za tim bude potrebe prerasti u generalnu obustavu rada, saznaje Danas u toj reprezentativnoj sindikalnoj organizaciji.

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije je naime 29. jula na adresu Ministarstva rudarstva i energetike uputio jednostrano potpisan novi Posebni kolektivni ugovor sa naznakom da, ukoliko isti ne bude verifikovan i od strane ministarke Dubravke Đedović Handanović najkasnije do 6. avgusta, radnici već sledećeg dana stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja koji će dalje „u skladu sa zakonom, prerasti u generalni štrajk do ispunjenja zahteva sindikata“.

Prema informacijama do kojih je došao Danas, rukovodstvo Sindikata radnika EPS-a je nadležnima predočilo rok u kome Kolektivni ugovor mora biti potpisan zbog toga što je, kako sindikalci tvrde, „usaglašen sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike, ali oni odbijaju da se obavežu da će ga potpisati“.

– O našim koracima obavestili smo sve zaposlene u Elektroprivredi Srbije, a štrajkački odbor je definisao algoritam štrajkačkih aktivnosti. Primorani smo na radikalne mere, jer šest meseci činimo sve napore i pružamo ruku državi u cilju potpisivanja ovog akta koji je od krucijalne važnosti ne samo za zaposlene, već i za EPS u celini. Sa njihove strane dobijamo niz usmenih obećanja, ali ništa više od toga. Sada im poručujemo da nam je vreme svima isteklo. Kolektivni ugovor je garant ostvarenih prava, a sindikat je višedecenijski čuvar istih – ističe Branko Krsmanović, predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije.

Komentarišući raskol u Sindikatu EPS-a, do koga je došlo pre dve godine, koji je tu veoma uticajnu sindikanu organizaciju podelio u dva suprotstavljena tabora, Krsmanović ocenjuje da je posredi „igra najviših interesa i politike u kojoj je primenjena maksima zavadi pa vladaj“.

– Nameće se sumnja da je krajnji cilj da se Sindikat radnika EPS-a sahrani i da se dobro namire oni koji su mu kopali grob, a sve u cilju da se organizacija, koja je brana štetnim transformacijama i promenama u kompaniji, potpuno anulira – navodi Krsmanović.

U tom sindikatu smatraju da se posledice ove krize ogledaju, pre svega, u nemogućnosti korišćenja računa centralnog Fonda solidarnosti koji je blokiran od strane Banke Poštanska štedionica, a koji služi za lečenje radnika i članova njihovih porodica.

Kako objašnjavaju u Sindikatu radnika EPS-a novim Kolektivnim ugovorom ovaj fond trebalo bi da pređe u ruke poslodavca ali, kako tvrde, samo delimično.

– Prvo, u pitanju su životi ljudi i tu nema kompromisa, lečenje radnika je prioritet svih prioriteta i u tom smislu pristajemo na svaki vid dogovora samo da bi taj račun počeo da služi svojoj svrsi. Drugo, račun Fonda solidarnosti delimično prelazi u ruke poslodavca na određeni period, dakle, to je oročeno do isteka važenja ugovora. I treće, sva ostala prava radnika bila bi unapređena i proširena novim ugovorom – objašnjava Krsmanović.

Sindikalci ističu da su prelazak računa Fonda solidarnosti pod delimičnu nadležnost poslodavca prihvatili kao kompromisno rešenje, jer je to jedini način da se u ovom trenutku taj račun odblokira i služi svojoj svrsi.

Podsećanja radi, rukovodstvo Banke Poštsanska štedionice je blokiralo račun Fonda solidarnosti dok se pred nadležnim organima ne reši pitanje koja od dve struje nekad jedinistvenog Sindikata radnika EPS-a, u kome je u međuvremenu došlo do rascepa, ima pravo da raspolaže sredstvima sa tog računa.

Stoga je prelazak u nadležnost istog u ruke poslodavca rešenje da sredstva sa računa mogu da se koriste.

Iz Sindikata radnika EPS-a nadležnima u Vladi Srbije poručuju da ne pristaju ni na šta manje od novog Kolektivnog ugovora.

Na resornom ministarstvu je da povuče završni potez i time spreči najavljeni štrajk koji bi bio poguban za državu koja grca pod pritiscima najnovijih dešavanja vezanih za proteste protiv otvaranja rudnika za eksploataciju litijuma kompanije Rio Tinto koji se održavaju širom zemlje.

Još jedno žarište usijalo bi do krajnjih granica ionako vrelo leto u Srbiji, smatraju u Sindikatu radnika EPS-a.

Povodom zahteva sindikalaca kontaktirali smo i nadležne u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije kako bi smo saznali njihov komentar međutim do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari