Sindikat Sloga: Minimalac od 400 evra naizgled velika brojka, a mala kupovna moć 1Foto: Shutterstock/EshanaPhoto; BalkansCat

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izrazili su danas nezadovoljstvo povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o povećanju minimalne zarade na oko 400 evra do kraja ove godine jer smatraju da to neće popraviti kupovnu moć građana.

„Ova odluka predstavlja nastavak obesmišljavanja socijalnog dijaloga i dogovora, odnosno konsenzusa o ceni minimalne satnice između Vlade, poslodavaca i sindikata. Ovime se još više obeshrabruje i marginalizuje uloga institucija u odlučivanju o ključnim ekonomskim pitanjima“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Ocenjeno je da odlučivanje Vučića o minimalnoj ceni rada ilustruje neustavno mešanje institucije predsednika države u rad Vlade Srbije, čime se dodatno jača autoritarna vlast.

„To stvara lažnu sliku brige o radnicima i njihovom standardu, dok istovremeno standard života ima ubrzani pad“, smatra sindikat „Sloga“.

Ukazano je da kupovna moć minimalca od 400 evra sada nije ista kao 2012. godine kada je aktuelna vlast došla na vlast obećavajući bolji život građanima.

„Uprkos nominalnom rastu zarada, kupovna moć je opala zbog visokih cena osnovnih životnih namirnica, posebno hrane, mleka, mesa i povrća. O ceni komunalnih usluga, struje i ogrevanja, ne treba ni govoriti“, naveo je sindikat.

Naveden je primer da je u Nemačkoj minimalna satnica 12,5 evra i da bi trećina te satnice bila primerena za radnike u Srbiji.

„Prezir prema ovom narodu mora prestati, jer sledeće inicijalno narodno nezadovoljstvo može biti nemogućnost preživljavanja. Istovremeno, predstavnici vlasti nose odeću i obuću koja košta nekoliko hiljada evra, dok neko na minimalnoj zaradi ne može detetu da priušti ni kiflu“, istakla je „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari