Sindikat Sloga o napadu u fabrici Jura: Policija hitno da reaguje povodom napada šefa fabrike na radnice 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zatražili su danas hitnu reakciju policije povodom napada šefa na dve radnice fabrike „Jura“ u Leskovcu i ocenili da se praksa zlostavljanja i nepoštovanja radnika u toj kompaniji sprovodi od kada je došla u Srbiju.

Dve radnice fabrike „Jura“ u Leskovcu primljene su danas u Urgentni centar pošto ih je, po navodima njihovih kolega, menadžer iz Južne Koreje gađao stolicama.

Sindikati „Sloga“ zatražilu su i reakciju ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i da javnost bude obaveštena o preduzetim merama povodom tog incidenta.

„Postavljamo pitanje – šta još mora da se desi da bi nadležne institucije, Inspekcija rada i država reagovale na sistematska kršenja radničkih prava u ‘Juri’, kompaniji koja je postala sinonim za nepoštovanje zakona i ljudskog dostojanstva u Srbiji?“, stoji u saopštenju.

Traže i da kompanija „Jura“ i njeni menadžeri budu odgovarajuće sankcionisani i da se onima koji krše zakone Srbije oduzmu dozvole za rad i proglase nepoželjnim osobama.

„Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i mora se zaustaviti. Takvi strani investitori i njihov novac nisu potrebni ekonomiji koja sebe vidi kao ‘ekonomskog tigra’, a u stvarnosti nije ništa više od izgladnelog domaćeg mačeta koje je na izdisaju“, navodi „Sloga“.

U saopštenju se ocenjuje da radnici Srbije nisu podanici stranih investitora i da se ta fabrika pokazala kao „beskrupulozni eksploatator radne snage“, ali i da najveća odgovornost leži na vlasti „koja im omogućava da sistematski krše zakon i radnička prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari