Povodom usvajanje akcionog plana reorganizacije Rudarsko topioničarskog basena Bor, Jedinstveni sindikat RTB Bor uputio je srpskoj Vladi zahtev za održavanje sastanka predstavnika sindikata i resornog ministarstva.

Prema rečima lidera Jedinstvenog sindikata borskog kombinata bakra Dragana Aleksića koje su preneli lokalni mediji u Boru, sindikati se slažu sa ovim planom, ali se od Vlade Srbije traži da dostavi sindikatu Akcioni plan, prihvati obavezu i garantuje da će po izlasku iz restrukturiranje RTB-a Bor, novo preduzeće preuzeti sve članove reprezentativnih sindikata, isplatiti im sve zaostale zarade i druga primanja, doprinose za socijalno osiguranje i naknade za štete po osnovu povreda na radu i da ovi zahtevi postanu sastavni deo Akcionog plana.

Osnovu za sprovođenje reorganizacije predstavlja neograničena solidarna odgovornost svih preduzeća iz sastava RTB Bor grupa, istovremenost postupka i komplementarnost unapred pripremljenog plana reorganizacije za četiri preduzeća u sastavu RTB-a: „Rudarski basen Bor“, „Rudnik bakra Bor“, „Rudnik bakra Majdanpek“ i „Topionica i rafinacija“. U reorganizaciji bi trebalo da se sprovede i „konverzija potraživanja države, državnih poverilaca i dela potraživanja komercijalnih poverilaca u kapital, delimično izmirenje komercijalnih poverilaca kroz reprogram duga, koji će biti u skladu sa planom poslovanja društva, a koje će biti formirano u postupku reorganizacije spajanjem uz osnivanje pomenuta četiri preduzeća“.

Sastanak sindikalaca RTB Bor sa predstavnicima Vlade, kako se očekuje, treba da bude održan iduće nedelje. Inače, Skupština borskog basena je na svojoj poslednjoj sednici usvojila biznis plan RTB Bor za period do 2021. godine, kojim je pored ostalog predviđeno značajno povećanje proizvodnje na površinskim kopovima u Velikom Krivelju, Majdanpeku i Cerovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari