Sindikati: Farbanje autobusa u plavo koštaće GSP 80 miliona dinara, a imaćemo šarenilo gradskog prevoza 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Odluka gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da svi autobusi u gradskom previzu budu obojeni u plavo oštaće GSP Beograd oko 80 miliona dinara, saopštila su danas četiri sindikata GSP-a.

Toliko će prema njihovoj proceni koštati prefarbavanje autobusa marke BMC koje je grad Beograd nabavio 2022. godine. Oni takođe ističu i da gradski prevoznik to neće moći sam da obavi, jer se „već godinama ne ulaže u sopstvene resurse i izgradnju komore za farbanje vozila, sa svim pripadajućim sadržajima, što je neophodno za poslovanje prevoznika čiji vozni park broji više stotina vozila“.

„Zbog toga će taj posao biti poveren privatnim firmama, iako je procena da bi ulaganje u kompletnu opremu, komoru i tehnologiju potrebnu GSP-u bilo potrebno oko 40 miliona dinara. Takođe ukazujemo da, bez obzira da li se nekome dopada plava boja ili ne, činjenica je da će uočljivost vozila javnog prevoza u tamno plavoj boji biti manja u odnosu na postojeću boju, što je naročito bitno za prigradske delove grada kojima saobraćaju vozila javnog prevoza i puteve gde ne postoji javna rasveta, zbog čega je odluka o promeni boje bila potpuno preuranjena i bez konsultacije sa stručnjacima iz oblasti bezbednosti saobraćaja i bez uključivanja građana u takvu odluku“, upozoravaju sindikati.

S obzirom na najave gradonačelnika da se neće prefarbavati vozila starija od dve godine, oni ističu da ćemo u narednim godinama „imati potpuno šarenilo na ulicama prestonice, jer će jedan broj vozila biti plave boje, drugi broj crvene u različitim nijansama, što sve udaljava javni prevoz od sistemskih rešenja čak i u ovom segmentu. Boja vozila javnog prevoza utiče na imidž grada i vizuelni identitet jedne prestonice i nigde se ovakve odluke ne donose preko noći i bez ikakvih konsultacija sa bilo kim relevantnim, zbog čega ovakav potez gradonačelnika ocenjujemo potpuno pogrešnim i bežanjem od rešavanja suštinskih problema kojima bi se omogućio bezbedan, pouzdan i efikasan javni prevoz građana Beograda“, napominju sindikati.

Oni su podsetili da je prethodna odluka o promeni boje iz tadašnje žuto-plave kolorne šeme u crvenu doneta 2015. godine, za vreme mandata Siniše Malog.

„Promena boje autobusa javnog prevoza realizovana je sukcesivno do 2019. godine, kada su sva vozila u javnom gradskom prevozu postala crvene boje, ali i pored toga nije se postigla unifikacija kolorne šeme vozila, iz razloga što su mnoga vozila bila obojena u kompletnu crvenu boju, dok su neka vozila imala i kombinaciju sa drugim bojama, što je sve uticalo da ni ovaj projekat nije realizovan u potpunosti“, zaključuju oni.

Saopštenje su potpisali Sindikat Centar – GSP Beograd, Sindikat Pravda – GSP Beograd, Sindikat Sloga – GSP Beograd i Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari