Sindikati GSP-a najavili protest za 21. maj zbog ignorisanja njihovih zahteva, planirana i blokada ulica 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Sindikati „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“ Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ saopštili su danas da će organizovati protest u utorak, 21. maja, zbog ignorisanja njihovih zahteva.

Oni tvrde da ni nakon tri nedelje od zvanično upućenih zahteva vršiocu dužnosti sekreatara za javni prevoz Radovanu Kremiću i predsedniku Privremenog organa grada Beograda Aleksandru Šapiću, nisu dobili odgovore niti poziv na sastanak sa predstavnicima uprave grada Beograda.

„Sa žaljenjem konstantujemo da funkcioneri uprave grada Beograda kojima smo se zvanično obratili još u aprilu nisu imali sluha da se sastanu sa predstavnicima sindikata iz redova zaposlenih GSP-a i stručnjaka iz oblasti saobraćaja, a gde smo želeli da konstruktivno, dobronamerno i argumentovano predočimo konkretne primedbe na aktuelne projekte javno-privatnog partnerstva kojima se gradskoj kompaniji GSP „Beograd“ oduzima 27 linija u korist privatnog prevoznika, kao i da predložimo drugačija rešenja“, saopštili su iz ova tri sindikata.

Umesto toga, kako su dodali, prilikom posete Šapića pogonu Novi Beograd pre tri dana, sindikati su dobili opasku od njega kako se bave politikom.

„Ovde isključivo i samo radi o interesu svih zaposlenih JKP GSP „Beograd“, koji se suštinski podudaraju i sa interesima građana Beograda“, naglasili su oni.

Ova tri sindikata traže od dvojice funkcionera da hitno sednu za sto i razgovaju u vezi sa iznetim zahtevima.

„To su četiri konkretna zahteva: hitna obustava projekta javno privatnog-partnerstva kojima se GSP-u oduzimaju sve linije sa poteza „100“ i „700“, stručnu analizu od strane Saobraćajnog fakulteta u Beogradu uz angažovanje svih stručnih službi kako GSP-a, tako i Sekretarijata za javni prevoz, donošenje održivog plana nabavki vozila GSP „Beograd“ čijim donošenjem bismo znali na koliko novih vozila i zanavljanje voznog parka možemo da računamo godinama unapred i garanciju da nijedan pogon GSP-a neće biti zatvoren zbog smanjenja obima posla i ustupanja istih poslova privatnom prevozniku“, izložili su oni svoje zahteve.

Oni dalje dodaju da je vreme da radikalizuju svoje delovanje.

„Kao prvi korak za utorak, 21. maja u 14.30 časova zakazan je protest zaposlenih ispred Sekretarijata za javni prevoz u Ulici 27. marta 43-45, nakon čega će uslediti blokada raskrsnice Ulice Starine Novaka i Kraljice Marije. To je prvi u nizu koraka koji će uslediti ukoliko i dalje ne bude reakcija uprave grada Beograda, a svaki naredni koraci će neminovno biti radikalniji i uticaće na sve građane Beograda imajući u vidu ozbiljnost situacije“, poručili su sindikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari