Sindikati GSP-a: U sudaru dva prevoznika iz konzorcijuma koji je dobio 84 linije u Beogradu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Sindikati zaposlenih u javnom prevozu Beograda saopštili su danas, povodom sudara dva autobusa u Žarkovu, da su u nesreći učestvovala dva autobusa privatnih prevoznika „Banbus“ iz Obrenovca i „Trans-Jug“ iz Obrenovca.

„Oba prevoznika su deo novog konzorcijuma „BG Bus prevoz“, koji je juče, 5. septembra jedini podneo ponudu za preuzimanje 84 linije javnog prevoza za narednih 10 godina. Prema informacijama sa lica mesta, ima povređenih putnika i ekipe Hitne pomoći su transportovale povređene do zdravstvenih ustanova. Prema našim saznanjima, vozači su testirani na prisustvo alkohola u organizmu i kod jednog vozača je potvrđeno prisustvo alkohola“, navode u sapštenju.

Navode da novi autobusi sami po sebi nisu garancija za bezbedniji javni prevoz, ukoliko se zanemari faktor odmornog i osposobljenog vozača.

Sindikati upozoravaju da vozači kod navedenih prevoznika rade duže smene, što je suprotno zakonskim propisima i direktno ugrožava bezbednost saobraćaja. Prema saznanjima sindikata, mnogi vozači rade po 12 sati dnevno, bez odgovarajućeg odmora.

„Nedopustivo je da vozači sedaju za volan pod dejstvom alkohola, što ugrožava živote putnika i drugih učesnika u saobraćaju“, ističu sindikati i pozivaju nadležne na strožu kontrolu privatnih prevoznika.

Sindikat je uputio javna pitanja Upravi saobraćajne policije i Sekretarijatu za javni prevoz Beograda, tražeći informacije o radnim uslovima vozača, trajanju njihovih smena, kao i o sprovedenim kontrolama na prisustvo alkohola od početka godine.

Nesreća se dogodila u Vodovodskoj ulici u Beogradu,  učestvovala su dva autobusa privatnih prevoznika „Banbus“ i „Trans-Jug“, koji su deo novog konzorcijuma „BG Bus prevoz“.

U nesreći je povređeno nekoliko putnika, a vozač jednog od autobusa je testiran na prisustvo alkohola, koji je utvrđen, navodi se u saopštenju sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari