Sindikati Republičkog geodetskog zavoda: "RGZ ni na nebu ni zemlji" 1Foto: rgz.gov.rs

Predstavnici sindikata Nezavisnost i ASNS u Republičkom geodetskom zavodu uputili su danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kom kažu da se u ovoj instituciji sprovodi „sindikalni aparthejd“, ko i da se kasni sa reformama RGZ-a.

Oni su se osvrnuli i na saopštenje RGZ-a da su uštedeli 1,2 miliona evra u budžetu zato što je dobio presude po tužbama stranaka.

„Ovih dana glavne vesti u medijima su da je RGZ neki objekat uknjižio po zakonu ili da je uštedeo 1,2 milona evra, tako što je na sudu oslobođen krivice za neke druge uknjižbe.

Da li u bilo kojoj normalnoj zemlji ovakve stvari mogu da budu vest?

To bi trebalo da budu normalne podrazumevane informacije u uređenom sistemu kao što je katastar.

Sa druge strane direktor RGZ-a donosi akte kojima pokušava da obesmisli rad regulatornih tela kao i najbitnije propise u našem zakonodavstvu.

Nakon što je Zaštitnik građana poništio nezakoniti akt direktora RGZ-a o zabrani komunikacije zaposlenih sa strankama i ulazak stranaka u prostorije katastra, doneta je Direktiva koja samosvojim nazivom izvrgava ruglu ne samo Zaštitnika građana već čini se i kompletni poredak u našem zakonodavstvu. Nakon toga i odluke kojima se onemogućava prijem pisanih zahteva“, navodi se u pismu sindikata RGZ-a.

Oni tvrde da direktor pokušava da udalji stranke sa šaltera RGZ.

„Direktor RGZ-a na sve načine pokušava da stranke udalji sa šaltera katastra valjda računajući da će tako smanjiti broj predmeta koji nisu podneti u elektronskom obliku. Da li su i u kom procentu građani Republike Srbije u mogućnosti da koriste savremene oblike komunikacije?
Da li je svima dostupan internet ili korišćenje naprednih telefona? Gde su prava građana koji žive u opštinama koje su praktično ostale bez katastra najnovijom sistematizacijom RGZ-a? Za koga se refomiše katastar u našoj zemlji? Za ujedinjene nacije ili za građane Srbije?“, pitaju sindikalci.

Oni ističu da se stari predmeti u katastru ne rešavaju po redu već se isključivo radi na elektronski zaprimljenim predmetima.

„Rad drugog stepena je obavijen velom tajni, a u javnosti se „šapuće“ o brojnim primerima korupcije vezanim za ovaj postupak. Šta se dešava sa radom Državnog tužilaštva i zbog čega su brojne krivične prijave protiv rukovodilaca u zavodu ostale bez epiloga? Šta je sa izveštajem o „hakerskom napadu“ na RGZ u junu 2022 godine? Šta je istina, 26.000 napada obučenih hakera u jednom danu ili je organizovan od strane tri predsednika sindikata protiv kojih je direktor borko drašković podneo krivičnu prijavu i organizovao kampanju njihovog udaljavanja i suspenzije iz rgz-a“, kaže se u otvorenom pismu dodajući da suspenzija traje devet meseci, a da se prema ovim sindikatima u RGZ-u sprovodi „sindikalni aparthejd“.

Oni ističu i da direktoru „čuvaju leđa“ ljudi iz najviših nivoa vlasti.

Oni ukazuju da je prema ranijim planovima reforma katstra već trebalo da bude završena, ali da se RGZ danas nalazi „ni na nebu ni na zemlji“.

„Sve ono što je započeto prethodnim projektom „Upravljanje zemljišnom administracijom“ i pored toga što je rok istekao, a sredstva potrošena, ostalo je negde na pola puta. Od digitalizacije sada imamo polovične, neusavršene i neusklađene softvere koji sa puno muke otaljavaju posao.

Ceo sistem je usporen i efikasnost koja je morala da bude na daleko većem stepenu sada je na nivou rada od pre sedam, osam godina.

Brojni problemi koji su se javljali poslednjih šest, sedam godina umesto da budu rešavni gurani su pod tepih i sada polako izlaze na površinu. Broj nerešenih predmeta koji se meri u opsegu od 500.000 do milion je samo deo problema“, poručuju oni uz zaključak da odgovor ne očekuju „ali se nadamo da će neko nešto preduzeti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari