Nakon Vučića, sindikati RGZ-a pisali i Vučeviću: Da li da očekujemo bodljikavu žicu i pse čuvare ispred sedišta RGZ-a? 1foto FoNet Milica Vučković

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputila su danas otvoreno pismo premijeru Srbije Milošu Vučeviću u vezi sa najnovijim dešavanjima oko te institucije.

Prema njihovim rečima, početak rada Komisije za nadzor nad radom RGZ-a protekao je u opstrukciji i pokušaju izigravanja zakona od strane rukovodstva zavoda.

„Onemogućavanje ulaska i postavljanje besmislenih i nezakonitih uslova članovima Komisije, od strane direktora RGZ-a je moglo da se očekuje. Iz svih prethodnih objava i oglašavanja bilo je jasno da će vrh RGZ-a pokušati da se sakrije iza nekakve priče o bezbednosti podataka i čuvenih ISO standarda i sertifikata. Da li da sada očekujemo i bodljikavu žicu i pse čuvare ispred Sedišta RGZ-a“, upitali su oni.

U pismu, koje postpisuju Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS, tvrdi se da za sve nepravilnosti i probleme koji postoje u radu RGZ-a, a naročito u delu funkcionisanja katastara, „svu odgovornost snosi direktor Borko Drašković i njegovo najuže rukovodstvo“.

„Broj nerešenih predmeta od kojih ima i onih koji datiraju i pre 2018. godine podložan je manipulaciji. U maju je bilo na sajtu RGZ-a istaknuta cifra od 420.000, da bi nedavno u izveštaju koji je dostavljen radnoj grupi ta cifra bila spuštena na 265.000. Šta je istina? Postoje jasne instrukcije i odluke direktora u kojima se zabranjuje rad sa predmetima koji nisu predati u elektronskom formatu. Koliko ima drugostepenih žalbi’? 32.000 ili 60.000“, pitaju oni.

Sindikati naglašavaju i da je nezadovoljstvo javnosti radom katastra ogromno.

„Osim višegodišnjeg čekanja na rešavanje predmeta tu je i upućivanje na šaltere profesionalnih korisnika koji su daleko skuplji, a nisu ni pristupačni u svim lokalnim samoupravama. Kada su sindikati 2019. godine u toku štrajka zatvorili šalter sale proglašeni su za državne neprijatelje, a danas to radi direktor na zakonit način. Da li i sada treba uvesti minimum procesa rada u katastru“, navodi se u pismu.

Ukidanjem Službi za katastar u najnerazvijenijim i pograničnim opštinama, kako su ukazali, direktor RGZ-a krši Zakon o državnoj upravi i Uredbu o upravnim okruzima.

„Model je sasvim sličan gašenju državnih institucija na teritoriji AP Kosovo i Metohija“, tvrde oni.

Sindikati dodaju i da uvođenje ISO standarda u rad jednog državnog organa, osim što nije predviđeno ni jednim zakonom Republike Srbije, „potpuno je besmisleno“.

„Naročito, uz sertifikate strane agencije i ignorisanje našeg domaćeg Zavoda za standardizaciju. Insistiranje da državni službenici i zaposleni koji rade u Ministarstvu građevinarstva potpisuju izjave koje su propisane aktom neke strane agencije je nezakonito a predstavlja i udar na pravni poredak naše zemlje. To nije rađeno ni u uslovima okupacije u prošlom veku“, smatraju oni.

Ova tri sindikata poručuju i da priča o korupciji i merama za njeno sprečavanje služi direktoru i njegovim saradnicima kao opravdanje da vrše progon neistomišljenika i stručnog kadra u zavodu.

„Istovremeno, uspostavljene su procedure koje koruptivne radnje upućuju na veoma uzak krug zaposlenih koji donose odluke, na čijem se čelu nalazi sam direktor i načelnik odeljenja za žalbe u drugom stepenu“, upozoravaju oni.

Prema njihovim navodima, i kadrovska politika je katastrofalna.

„U proteklih šest godina zavod je primio više od 1.000 novih službenika. Istovremeno je zavod napustilo više od 900 službenika i stručnjaka. Sada je 700 nepopunjenih radnih mesta. Izmenom sitematizacije vrši se prijem kadrova koji nisu geodetske ili pravne struke tako da je kvalitet rada službenika u očekivanom padu. Poslovi katastra nisu opšti administrativni već zahtevaju posebna znanja i veštine što je i opisano u zakonu u definiciji katastarskih službenika. U sitematizaciji RGZ-a ne postoje katastarski službenici iako su definisani u Zakonu o državnom premeru. Stanje u katastru ne mogu i neće popraviti konobari, kuvari, poslastičari, frizeri, ekonomisti i slična zanimanja“, smatraju oni.

Prema njihovim navodima, stanje u RGZ-u, koje je daleko od zadovoljavajućeg, ne mogu da urede „kabadahije i bašibozuci koji zavod doživljavaju kao svoju dedovinu ili privatnu firmu“.

„Profesionalni i stručni menadžment je spas ove institucije i aktivan nadzor i kontrola od strane Vlade Srbije. U tom pravcu podržavamo sve napore i Vas i ministra građevinarstva“, poručili su sindikati premijeru.

Podsećamo, oni su nedavno uputili otvoreno pismo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari