goran vesićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Sindikati Republičkog  geodetskog zavoda (RGZ) uputuli su danas otvoreno pismo ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću u kom su podržali njegovu ideju da preispita način rada te institucije.

Sindikat Nezavisnost RGZ, Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS i Jedinstvena organizacija sindikata regovali su na odgovor organizacije Geosindikat, koji je došao kao reakcija na Vesićeve konstatacije o stanju u RGZ.

„Nama u sindikatima RGZ-a, koji funkcionišu bez uticaja i diktata rukovodstva RGZ-a, u obraćanju organizacije Geosindikat koju je inače i formirao Borko Drašković za svoje lične potrebe, jasno prepoznajemo upravo njegov rukopis i stavove koje i inače iznosi u javnosti kako o Vama tako i o Vašim prethodnicima na poziciji ministara građevinarstva“, naveli su oni.

Iz sindikata ukazuju da je svako ko je pokušao da izrazi kritički stav doživeo ovakve odgovore „i izlive nedoličnog i nadasve bahatog i nedostojnog ponašanja“.

„Sve ono što se navodi u pomenutom saopštenju veoma podseća na odgovore javnim beležnicima, advokatskoj komori, javnim proceniteljima, zaštitniku građana, poverenici za ravnopravnost, nama sindikatima i hiljadama nezadovoljnih i povređenih građana koji su postali žrtve ovako skandaloznog, nestručnog i neprofesionalnog rukovođenja RGZ-om poslednjih osam godina“, naglasili su oni.

Sindikati su podsetili Vesića da su mu se obraćali sa zahtevima da preduzmete zakonska ovlašćenja i sprovedete nadzor nad radom RGZ-a u kontekstu donetih odluka i rukovođenja.

„Stoji i činjenica da se jedina odgovornost zaposlenih ogleda u odsustvu hrabrosti i smelosti da se otvoreno suprotstave ovoj pošasti koja je u kratkom roku uspela da degradira i dezavuiše RGZ kao kredibilnu i nekada veoma cenjenu instituciju. Taj teret smo preuzeli mi predstavnici tri sindikata koje neretko rukovodstvo i direktor RGZ-a nazivaju državnim sindikatima. Nekada smo bili okvalifikovani kao strani plaćenici i izdajnici ali smo uvek bili na strani istine i zaštite zaposlenih i RGZ-a kao institucije“, naveli su oni.

Kako su dodali, interesantno je da predstavnici Geosindikata ne zahtevaju od Vesića da se poboljša materijalni položaj zaposlenih, posebno onih koji su na početnoj plati koja je, prema njihovim rečima, na nivou minimalne zarade.

„Ne interesuju ih činjenice da od 3.038 radnih mesta trenutno je 2.330 popunjenih radnih mesta. Osnovni razlog tog pisanija je pokušaj odbrane imaginarne slike o savršeno uređenoj i pre svega funkcionalnoj instituciji koja cveta pod ‘uspešnim vođstvom’ Borka Draškovića. Marketinški trikovi uobličeni u pohvale takozvanih međunarodnih eksperata ili organizacija najčešće u našoj javnosti izazivaju salve nezadovoljstva i krajnje negativnih komentara koje svi vide osim raspojasanog direktora i njegovih saradnika“, ukazali su iz ova tri sindikata.

Oni su poručili i da mnogi zaposleni u RGZ-u zarad svojih pozicija moraju da trpe i ćute „o brojnim propustima i promašajima koje se predstavljaju kao uspešne reforme“.

„Ima i onih koji moraju da brane stavove direktora, a ujedno i svoje lične pozicije ‘društveno korisnim radom’ na društvenim mrežama ulazeći u otvorene sukobe sa zainteresovanim građanima. Sve je to posledica nakaradnog rukovođenja i pogrešne organizacije posla uz kriminalnu kadrovsku politiku“, upozoravaju oni.

Sindikati su poručili Vesiću da sve što je mogao da pročita u obraćanju organizacije Geosindikat može da zanemari, osim ličnih uvreda.

„Odgovorno tvrdimo da je više od 80 odsto zaposlenih veoma zainteresovano da Vaše ministarstvo preduzme korake u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i pokrene nadzor i preispita odluke koje je donelo rukovodstvo poslednjih godina, a koje su imale poražavajuće rezultate na koje ste i sami nedavno ukazali“, naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari