Sindikati RGZ-a tvrde da je izjava o politici protiv mita, koju su dobili na potpis, protivustavna 1Foto: Radnik.rs

U petak 28.juna 2024. godine svi zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu dobili su mejlove sa primerkom „Izjave o politici protiv mita“ koju treba da potpišu, navodi se u saopštenju tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda.

Kako se navodi, u izjavi se kaže da su zaposleni upoznati sa dokumentom koji se zove Politika protiv mita koji je objavljen na internom sajtu RGZ-a. Osim toga, od njih se zahteva da daju izjavu o tome da nisu upoznati sa činjenicama koje su vezane za davanje i primanje mita, poklona, novca, malverzacijama sa ugovorima ili ovlašćenjima u RGZ-u.

„Takođe se traži da potpišu Izjavu o tome da ne poseduju saznanja o bilo kakvim povredama računovodstvenih i knjigovodstvenih pravila, o vođenju evidencije i finansijskoj kontroli u skladu sa pozitivnim propisima i Politikom protiv mita koja je izrađena na osnovu međunarodnog ISO standarda. Izgeda da u našoj državi ne postoji Zavod za standardizaciju pa nama je podesniji ovaj iz Beča“, kaže se u saopštenju sindikata uz napomenu da se na kraju daje i izjava da ne postoje poznate činjenice koje bi predstavljale razumno osnovanu sumnju da je došlo do povrede Izjave o politici protiv mita od strane bilo koje osobe na koju se ova politika odnosi.

„Sve napred navedeno je apsolutno suprotno Ustavu, propisima o radu državnih službenika, Kodeksu državnih službenika, kolektivnim ugovorima, međunarodnim konvencijama koje su na snazi u Republici Srbiji i direktivama EU koje se primenjuju u našoj zemlji. Šta je pozadina i motiv za ovakvim izigravanjem propisa i još jednom u nizu ponižavajućih, diskriminišućih i blamantnih poteza i postupaka direktora i rukovodstva RGZ-a?

Da li je ovo još jedan od avangardnih i genijalnih predloga za odlučnu borbu protiv korpcije koju će ovih 2.000 iznuđenih izjava prekinuti preko noći? Kao oni o rotaciji rukovodilaca i službenika?
Ili je ovo očajnički pokušaj da se preko noći prikupi masovna podrška zaposlenih sa kojom će se negirati desetine podnetih krivičnih prijava protiv funkcionera RGZ-a, baš po pitanjima vezanim za trgovinu uticaja i koruptivnim radnjama u postupcima javnih nabavki i netransparentnih tendera? Možda je ovo novi pravni lek da se umesto odgovora gde odoše tri miliona eura za satelitske snimke iz 2020-te, ponude izjave kako je sve bilo u redu, jer eto zaposleni tvrde da nemaju saznanja o tome i bilo čemu drugom kriminalnom?“, navodi se u saopštenju.

Oni se pitaju i da li je realno očekivati da nakon što direktor Drašković svih 2.500 potpisanih izjava odnese u Vladu RS i nadležna tužilaštva u RGZ-u više neće biti korupcije?

„Da li je realno pomisliti da će priče o najvišoj korupciji u drugom stepenu postati prošlost? Da li je realno očekivati da će nakon toga RGZ početi da nabavlja softvere koji će biti najbolji po stručnim parametrima, a ne samo najskuplji i po ravilu felerični.
Da li će ove izjave prekinuti i hiljade komentara u javnosti i medijima o plaćenoj korupciji i neprijatnostima koje su doživljene poslednjih deset godina u RGZ-u?“, su još neka od pitanja sindikalaca RGZ-a.

„Ova Izjava po mnogo čemu naliči onoj Direktivi od 02. jula 2023. godine, kojom je direktor pokušao da zabrani zaposlenima da komuniciraju sa strankama i trećim licima. I Direktiva je imala za cilj odbranu lika i dela „Ravnatelja“ RGZ-a. Nikakve iznuđene i nezakonite Izjave nisu potrebne zaposlenima već zaštita od progona i torture. Nadležni organi i institucije koji imaju dovoljno saznanja i podataka o stanju u RGZ-u konačno treba da preuzmu odgovornost i procesuiraju sve one za koje postoje indicije i dokazi. Tada će zaposleni moći bez pritisaka da daju izjave koje neće biti dirigovane već u cilju iskrene borbe sa korupcijom i kriminalom. O svemu navedenom tri sindikata RGZ-a će obavestiti sve nadležne institucije i organizacije u zemlji kao i međunarodne sindikalne asocijacije koje prate sindikalne slobode i prava radnika“, zaključuje se u saopštenju koje su potpisali predstavnici sindikata SSSS- Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikata NEZAVISNOST RGZ i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari