Sindikati RGZ pitaju gde je nestala razlika u ceni plaćenih satelitskih snimaka od tri miliona evra 1Foto: rgz.gov.rs

U pokušajima da demantuje brojne navode koje u javnosti i sredstvima informisanja iznose predstavnici tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), rukovodstvo RGZ-a veoma često koristi model zamene teza i izbegavanja konkretnih odgovora na postavljena pitanja, saopštili su danas iz ta tri sindikata.

„Pokušajima diskreditacije svih koji imaju kritički stav, a posebno onih koji imaju hrabrosti da se pojave u javnosti i izgovore ono što je opis realnog stanja u ovoj instituciji, vrh RGZ-a u javnosti doprinosi još većem nepoverenju i padu ugleda zavoda“, poručili su predstavnici SSSS- Jedinstvene organizacije sindikata, sindikata Nezavisnost i Sindikata zaposlenih RGZ-a ASNS.

Oni su podsetili da su na nedavne izjave „o nesvrsishodnosti organizacije Svesrpskog geodetskog sabora u najskupljem hotelu u državi, o nedomaćinskom trošenju sredstava iz kredita kod nabavke satelitskih snimaka i evidentnoj neefikasnosti novouspostavljenog softvera u sklopu treće faze projekta “Uređenje zemljišne administracije“ i potrošenih stotinu miliona eura“, dobili samo komentar o stručnosti predstavnika sindikata i lica koja su dala izjave i svoje viđenje stanja.

Predstavnici sindikata ne moraju da imaju magistarske titule i zvanja da bi uočili ono što je izneto u javnosti i postavili pitanja na koja nikada nije stigao konkretan odgovor, poručili su oni.

Sa druge strane, kako su dodali, rukovodioci u RGZ-u bi osim zvanja i titula morali da imaju makar predstavu o poslovima koji se obavljaju u RGZ-u.

„Na žalost, jedan broj najviših rukovodilaca u RGZ-u na poslovima katastra ima ukupno nula radnih dana. Bez ikakvog iskustva upustiti se u reformu složenog, stručnog i veoma osetljivog i po državu značajnog sistema je velika hrabrost ili neviđena ludost. Šta je po sredi, najbolje svedoče rezultati i nedostaci, koje svi vide osim onih koji su na čelu zavoda“, naveli su iz ova tri sindikata.

Zarad istine i budućnosti RGZ-a, kako su naglasili, neophodno je ukazati na određene činjenice koje su lako proverljive.

„Svesrpskom geodetskom saboru su osim uvaženih kolega iz Republike Srpske prisustvovali najviši rukovodioci RGZ-a, rukovodstvo Geosindikata, članovi Udruženja geodeta Srbije, predstavnik VGI, predstavnici IT kompanija koje su partneri RGZ-a i izvođači radova na digitalizaciji po projektima koji se finansiraju iz kredita Svetske banke, stručnjaci iz zemalja okruženja koji su angažovani kao eksperti na projektima koji se finansiraju iz kredita i donacija i predstavnici nekih stručnih udruženja iz evropskih zemalja. Svi povezani sa radom RGZ-a u materijalnom kontekstu i uredno isplaćeni. A gde su državni zvaničnici na ovom skupu?“, upitali su oni.

Sindikati su pitali i da li je RGZ privatna firma ili ima zakonom utvrđenu nadležnost?

„Koliki su finansijski efekti “stručnog skupa“ u Vrdniku? Ko plaća, iz kojih sredstava i koliko, troškove zaposlenih u RGZ-u i angažman estradnih umetnika na pomenutom skupu“, dodali su.

Sindikati su ukazali i da razlika u ceni plaćenih satelitskih snimaka od tri miliona evra zahteva jasan i konkretan odgovor.

„Gde je završila i na čijem računu ta razlika u parama? I kakav je kvalitet snimka iz 2015. godine, koji je sve vreme jedini „merodavan“ za sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata u Srbiji“, pitali su oni.

Takođe, prema njihovim trvrdnjama, rezultati koje objavljuje RGZ o radnoj uspešnosti službenika i organizacionih celina su takvi da nesumnjivo pokazuju da nema nikakvog poboljšanja rezultata u katastrima koji primenjuju novi softver tzv. “treću fazu“.

„Kakva je celishodnost utrošenih sredstava i vremena na nečemu što nema očekivane rezutate?, upitali su.

Njih zanima i „kako je moguće da plate referenata u katastru za poslednjih 10 godina sa nivoa prosečne zarade u republici padnu na 65.000 dinara, a da u isto vreme direktor stekne nekoliko vrednih nepokretnosti?“

„Od kojih sredstava je isplaćen stan u Beogradu od 96 kvadrata, sa dve garaže za samo dve godine ako je uzet na kredit od dvanaest godina? Od plate nije sigurno iako iznosi 290.000 dinara“, naglasili su sindikati.

Oni su postavili pitanje i po kojim normama na sajtu RGZ-a Geosindikat objavljuje svoja saopšetnja u kojima najgrublje vređa predstavnike ministarstva i države Srbije i zašto to nije omogućeno i ostalim reprezentativnim sindikatima?

„Šta želi direktor RGZ-a sa novom Sistematizacijom kojom na sva referentska radna mesta postavlja uslov završene bilo koje srednje škole? Je l’ to znači da će u katastru na stručnim predmetima moći da rade diplomirani poslastičari, kuvarski tehničari ili mašin bravari“, upitali su sindikati.

Oni su naveli da veruju da ova pitanja zaslužuju jasne odgovore jer njih nema na sajtu na koji se poziva direktor i „njegovi sledbenici“ iz Geosindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari