Sindikati RGZ u otvorenom pismu predsedniku Vučiću: Šta je doprinelo katastrofalnom padu poverenja građana u katastar? 1Foto: rgz.gov.rs

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputila su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, povodom najnovije informacije o istraživanju javnog mnjenja, o drastičnom padu poverenja građana u rad RGZ, te postavljajući mu razna pitanja.

Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine Predsedniče, obraćamo Vam se povodom najnovije informacije o istraživanju javnog mnjenja o drastičnom padu poverenja građana u rad Republičkog geodetskog zavoda.

Isto istraživanje pokazuje da ste Vi ujedno i institucija i pojedinac koji uživa najveće poverenje građana Republike Srbije.

U tom kontekstu želimo da Vas podsetimo i informišemo da je u periodu 2011. godine najveće poverenje građana bilo usmereno ka Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vojsci Srbije a na trećem mestu se nalazio Republički geodetski zavod.

Šta je to što je doprinelo ovolikom katastrofalnom padu poverenja građana u RGZ i katastar?

Gospodine predsedniče, Vaša izjava data 2014. godine o neophodnosti uređenja katastra čiji ste rad ocenili kao nezadovoljavajući, inicirala je određene promene.

Na čelo RGZ-a dovedeno je rukovodstvo koje je preduzelo brojne korake u pravcu reformisanja i promene postojećeg stanja.

Paralelno sa time realizovani su brojni projekti koji su uglavnom finansirani iz kredita Svetske banke u iznosu od oko 80 miliona evra. Nedavno je sklopljen novi kreditni aranžman u iznosu od 30 milona evra.

Analizirajući sve pokazatelje u radu RGZ-a i katastra kao važnog segmenta javne uprave i sistema vladavine prava, dolazi se do rezultata koji nisu povoljni.

Ni jedan od projekta koji je započet nije realizovan u potpunosti već je sve u fazi sprovedenih reformi bez očekivanih rezultata.

Ta ocena pokazuje da je proces reformi sprovođen bez neophodnih stručnih analiza, jasnih i konkretnih i na iskustvu utemeljenih rešenja, uz nestručan menadžment i odsustvo transparentnih i kritici podložnih procedura.

Jedina oblast u kojoj su planovi sprovedeni 100 odsto jeste trošenje sredstava kredita kao i brojnih donacija. Ta količina od utrošenih 100 miliona evra sredstava u poslednjih devet godina, za koje postoje ozbiljne sumnje da su neka i zloupotrebljena, ne može se opravdati ni delom.

Kako je broj nerešenih predmeta od 160.000 u 2016. godini po izjavi direktora Borka Draškovića narastao do 720.000 u 2020. po izjavi tadašnje ministarke Zorane Mihajlović? Broj drugostepenih žalbi se drastično uvećao. Korupcija dostigla najviši nivo?

Zašto niko do sada nije reagovao i postavio realna pitanja koja se nameću? Zašto niko nije reagovao na progon stotina zaposlenih službenika koji su šikanirani zbog protivljenja politici aktuelnog direktora i zbog članstva u sindikatima? Da li je odnos direktora Draškovića prema aktuelnom ministru građevinarstva Goranu Vesiću koji je pokrenuo zakonom utvrđen postupak nadzora nad radom RGZ-a, normalna pojava u našem društvu? Da li je ponašanje sindikata koji kontroliše direktor Drašković i svakodnevne uvrede na račun ministra i svih organizacija koje imaju svoje mišljenje i kritički stav o stanju u katastru, normalno ponašanje državnih službenika?

Poštovani Predsedniče, zaposleni službenici i sindikati RGZ-a kao i stotine hiljada građana nezadovoljnih radom RGZ-a i katastra, od pokrenutog nadzora Ministarstva građevinarstva, očekuju konkretne rezultate, predloge za rešenje postojećih problema i utvrđivanje odgovornosti za trenutnim stanjem.

Verujemo da je to i Vaše očekivanje kao i da će se procedura nadzora sprovesti u skladu sa zakonom.

Žao nam je što prethodni ministri nisu imali snage da obave svoju zakonsku obavezu iako su raspolagali saznanjima o brojnim problemima koji su prisutni u radu i organizaciji RGZ-a.

Zar je trebalo dočekati da se građanima zabrani ulazak u katastar, da se na teritoriji Republike Srbije ukidaju katastri po modelu ukidanja srpskih institucija na području (autonomne pokrajine) Kosova i Metohije? Gde treba da svoje imovinske poslove rešavaju naši građani koji žive u graničnim i nerazvijenim opštinama? Putem interneta ili e-šaltera? Čija je to strategija razvoja i kakve ona koristi donosi? RGZ dobija naručene pohvale iz inostranstva a korisnici usluga su nezadovoljni.

Gospodine Predsedniče, cilj tri sindikata RGZ-a je da se ova institucija sačuva i njen rad unapredi u duhu utvrđenih strategija razvoja i pozitivnih trendova u svetu. Svaki oblik zloupotrebe i stavljanja funkcije RGZ-a u službu sitnosopstveničkih interesa rukovodstva, profita IT kompanija ili građevinske mafije osuđujemo i očekujemo da i Vi preduzmete neophodne korake ka uvođenju reda u funkcionisanje ove institucije.

Tri sindikata RGZ-a će podržati svaki korak koji ide u tom smeru.

Očekujemo da ovaj Nadzor pruži jasne podatke i inicira neophodne promene“, zaključuje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari