Sindikati Sloga: Radnicima je potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdavanje koja vređaju ljudsko dostojanstvo 1Foto: AirWolf/Vikipedija

Predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović izjavio je danas da je radnicima potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdanje opasnih uslova rada, reagujući na incident u fabrici „Sloboda“ u Čačku, gde je zbog eksplozije povređen radnik.

On je u saopštenju naveo da umesto empatije i odgovornosti, sve češće mogu da se čuju izjave da su opasni uslovi rada očekivani.

Prema rečima Veselinovića, takve izjave ne samo da povređuju ljudsko dostojanstvo, već dodatno izazivaju nespokojstvo i strah kod radnika i javnosti.

Dodao je da je bezbednost radnika u Srbiji odavno ozbiljan problem, kao i da česti incidenti, pogibije radnika, požari, stradanja rudara i građevinskih radnika jasno pokazuju da postoje ozbiljni propusti u zaštiti na radu.

Veselinović je upitao kako se može govoriti „o ispoštovanim procedurama bezbednosti kada su incidenti u ovim industrijama učestali“.

Upitao je i koliko se zaista primenjuje u praksi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je usklađen sa evropskim standardima, i da li zaista pomaže radnicima ili ostaje sklon tumačenjima, što, kako je naveo, dodatno komplikuje situaciju.

„Ko je odgovarao za dugogodišnje tragedije poput one u Lučanima ili tragedije u rudniku ‘Soko’ kod Sokobanje, kada je 2022. godine poginulo osam rudara, a 18 povređeno“, upitao je Veselinović.

Naveo je da je neophodno preduzeti konkretne mere, uključujući strožu kontrolu primene zakona, redovne obuke radnika o sigurnosti i češće inspekcije.

„Jedino tako možemo osigurati da radnici u namenskoj industriji, građevini, a posebno u rudarstvu rade u sigurnim uslovima, dok njihove porodice mogu biti sigurne da će im se voljeni nakon teškog rada vratiti kući. Jednostavno, prevršilo je svaku meru“, ocenio je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari