Širenje Telekoma dobro - ako je isplativa investicija 1Foto: Stefana Savić

Regionalno širenje Telekoma Srbija je dobra stvar, a koliko je eventualna kupovina Telekoma Albanija dobra stvar zavisi od cene i stanja u kom se nalazi albanski mobilni operater, kažu za Danas ekonomski stručnjaci.

Milan Kovačević, konsultant za investicije, ističe da se strateški Telekom Albanija se uklapa u region.

„Dok je Telekom Srbija bio kompanija velike vrednosti bilo je pametno prodati ga. U međuvremenu njime je loše upravljano, država je izvlačila dividende, nije dovoljno investirano i smanjena mu je vrednost. Sada je iznenađenje vest da želi da kupi Telekom Albanija, ali to sve zavisi od toga u kakvom je stanju ta kompanija i da li Telekom Srbija ima dovoljno kadrova da upravljaju tamošnjom firmom. Ako se u sve to umeša politika, to je jako loše, ali mi nemamo nikakve informacije, pa se ne može ni dati ocena da li je taj posao dobar ili ne“, objašnjava on.

Za razliku od trenda rasprodaje nacionalnih resursa kao u slučaju PKB-a ili koncesije Aerodroma, Božo Drašković, saradnik Instituta za ekonomske nauke, ističe da je dobro da državna kompanija ulaže u razvoj.

„Svaka kompanija teži da se proširi ne samo lokalno već i u okruženju. Ako hoćete da budete regionalna kompanija, logično je da ako se ukaže mogućnost kupite i kompaniju u Albaniji. Najverovatnije su telekomunikacije dostigle tehnološki maksimum i više nije tako brz tehnološki razvoj kao pre 10-15 godina. Recimo Telenor je ušao na tržište dok je bilo u razvoju, ostvario dobre profite i kada je došlo do zrele faze u kojoj su profiti počeli da opadaju povukli su se i prepustili biznis investicionom fondu. Ipak i dalje se radi o sektoru koji može da donese dobru zaradu“, kaže Drašković ocenjujući da je to dobar potez ukoliko je investicija isplativa na srednji i dugi rok.

Za ekonomistu Mlađena Kovačevića to što Telekom Srbija hoće da investira je znak da uspešno posluje i da ima para za investicije.

„Plašili su nas da će Telekom propasti dolaskom konkurencije, pre svega Telenora, koji i sam nije privatna firma već u vlasništvu državnih fondova. To je dokaz da i državne firme uspešno posluju kada imaju dobro rukovodstvo. Raduje me da Telekom Srbija ima mogućnost da investira, a verujem da su ljudi iz Telekoma proučili albansku kompaniju i da će investicija donositi profit. Mada s druge strane, postavlja se i pitanje zašto veliki Dojče telekom prodaje filijalu u Albaniji. Moguće da nisu bili zadovoljni profitnom stopom, a da bi firma iz Srbije ili Bugarske bila zadovoljna time, smatra Kovačević dodajući da za konkretnu ocenu treba znati mnogo više od informacija koje su nama poznate.

Albanska ekonomija je u ekspanziji poslednjih godina i ekonomista Danilo Šuković tu vidi prostor i za rast vrednosti Telekoma Albanija.

„Međutim u situaciji kada su ekonomija i politika isprepleteni, a radi se o državnom preduzeću, sve je moguće. Ako je nekim slučajem umešana politika, onda će se teško ostvariti ekonomski ciljevi“, upozorava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari