Ukoliko lideri Evropske unije žele da uštede značajnu količinu novca, mogli bi se pozabaviti „putujućim cirkusom“ kakav je Evropski parlament, navodi AP, uz ocenu da parlament EU vodi skup i nomadski život. Jednom mesečno hiljade poslanika, njihovih saradnika i prevodilaca putuju 400 kilometara u Strazbur na zasedanje Evropskog parlamenta, a zatim se posle četiri dana, vraćaju u Brisel. Ta okupljanja 754 poslanika iz 27 zemalja košta poreske obveznike EU 230 miliona evra godišnje.

Poslanik britanskih Liberalnih demokrata Edvard Mekmilan Skot ocenjuje da bi borba EU protiv prekomernog trošenja trebalo da počne od utvrđivanja jednog grada kao sedišta Evropskog parlamenta, uz konstataciju da stanovnici Evrope i polovina članova parlamenta traže da se takve aktivnosti tog svojevrsnog putujućeg cirkusa okončaju.

Mekmilan Skot procenjuje da će na okupljanja lidera 27 članica, odnosno putovanja poslanika iz Brisela u Strazbur, gde će se raspravljati o budžetu EU za period od 2014. do 2020. godine, biti potrošeno oko 1,2 milijarde evra mesčno, uz emitovanje 133.000 tona ugljenmonoksida u atmosferu. Francuska odbija da prihvati mogućnost da Evropski parlament napusti Strazbur, jer se u Briselu već nalaze Evropska komisija, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj, ambasade i armije lobista. Predsednik Francuske Fransoa Oland, kao i njegovi prethodnici, smatra da je sudbina Parlamenta zapečaćena pregovorima iz 1992. godine, kada je određeno da sedišta više od 20 institucija EU budu u različitim gradovima, uključujući Luksemburg, Kopenhagen, Frankfurt, Parmu. Pošto je Belgija izgradila ogromnu zgradu Parlamenta u Briselu, poslanici moraju da, zbog čvrstog stava Francuske, putuju u Strazbur.

Mekmilan Skot navodi da avioni iz šest glavnih gradova članica EU lete u Strazbur, gde hoteli dižu cene u proseku za 100 odsto tokom zasedanja Parlamenta, čija zgrada predstavlja bezbednosni rizik za taj grad. Prošlog meseca je čak tri četvrtine članova Parlamenta zatražilo od EU da do leta reši to pitanje, a peticiju sa istim zahtevom potpisalo je i 1,27 miliona Evropljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari