Treća revizija aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom donela je niz novih uslova srpskoj strani i preciziranja ranije preuzetih obaveza. Iz objavljenog izveštaja Fonda tako se, između ostalog, vidi i da će struja ponovo poskupeti u maju naredne godine, da će EPS morati da otpusti 1.000 ljudi u 2016, a da će iz Železnica otići „bar 2.700 ljudi“.

Po pitanju Elektroprivrede Srbije, navodi se da je dogovoreno da se reorganizacija preduzeća završi do kraja ove godine i ponovljena potreba da EPS dovrši biznis plan za period od 2016. do 2018. u cilju bolje naplate, racionalizacije radne snage i povećanja efikasnosti. Kao prvi korak navodi se obaveza EPS-a da do kraja ovog meseca finalizuje kolektivni sporazum, koji će definisati visinu otpremnina za pomenutih 1.000 „ciljanih otpuštanja“ u 2016. godini. U maju će ponovo poskupeti struja, a biće i daljih poskupljenja sve dok cena struje ne dostigne tržišni nivo za ovaj region. Prema računici MMF-a skuplja struja će u narednoj godini u doneti oko 95 miliona evra više novca (0,29 odsto BDP-a) nego da cena nije menjana. S obzirom da će struja sledeći put poskupeti tek u maju, to znači da će u 2017, prvoj godini kada nova cena bude primenjivana tokom cele godine, efekat biti još veći.

Za Srbijagas se navodi potreba za izborom nezavisnog revizora, na osnovu čijeg rada će biti izrađen plan restrukturiranja kompanije, kojim bi trebalo da bude pronađeno rešenje za ogromne dugove iz prošlosti. Prethodno je plan restrukturiranja Srbijagasa bio postavljen kao strukturni benčmark za januar 2016, ali je to sada izmenjeno. Navodi se i potreba za konačnim rešavanjem sudbine najvećih dužnika Srbijagasa, Azotare, MSK i Petrohemije, „kako bi se izbegao rizik daljeg nagomilavanja dugova (prema Srbijagasu) i državne pomoći“.

Za Železnice se navodi da će višak radnika i sporedna imovina biti prebačeni u novoosnovanu kompaniju „Holding“, dok će tri druge firme na koje je Železnica podeljena – Srbija-voz, Kargo i Infrastruktura, od 2016. početi da rade na zdravim osnovama. Vlada se obavezala da do marta 2016. donese odluku o gašenju bar 2.700 radnih mesta u Železnici.

MMF je insistirao i na „odlučnoj implementaciji strategije za državne banke“. Osim privatizacije Komercijalne Dunav osiguranja, Fond je podvukao potrebu da država nadgleda reorijentaciju Poštanske štedionice ka poslovanju sa stanovništvom. Kao indikator da Poštanska nije najbolje prošla na testovima koje je Narodna banka Srbije nedavno sprovela u 14 vodećih banaka, MMF je podvukao potrebu da država nadgleda primenu korektivnih mera koje će Štedionica morati da sprovede nakon dobijenih rezultata testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari