Skupstina Beograda usvojila Odluku o osnivanju JP „Projektni biro“ 1Foto: Vojin Radovanović

Odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Projektni biro“ usvojena je danas na sednici Skupštine Beograda, a gradski urbanista Marko Stojčić rekao je obrazlažući Odluku da je opravdano da grad ima manji projektni biro koji bi bio formiran od ljudi koji već rade u Gradskoj upravi.

Kako se navodi u saopštenju Beoinfo, Stojčić je rekao da je na mestu vršioca dužnosti direktora diplomirani inženjer arhitekture Darko Šutanovac, koji radi u Službi glavnog urbaniste kao zamenik direktora.

On je ocenio da bi time grad trebalo da ima znatno veću kontrolu nad kvalitetom projekata i radova.

Gradski odbornici usvojili su i Plan generalne regulacije privredne zone uz naselje Grmovac u opštini Zemun, kao i planove detaljne regulacije za delove opština Novi Beograd, Voždovac i Zemun.

Donete su i izmene i dopune plana detaljne regulacije za deo teritorije opština Rakovica i Zemun, kao i odluke o izradi planova detaljne regulacije za delove opština Savski venac, Novi Beograd, Palilula, Stari grad.

Gradski odbornici usvojili su Odluku o dopunama Odluke o komunalnom redu, kao i Odluku o dopunama Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Grada Beograda.

Usvojeno je Rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na delu radijalnih poteznih linija na teritoriji gradskih opština Grocka, Zvezdara (potez 300), Voždovac (potez 400), Čukarica i Rakovica (potez 500) i delu linija sa pretežnom dužinom trase na navedenim opštinama, uključujući i gradsku opštinu Savski venac.

Odbornici su usvojili i rešenja o davanju saglasnosti na anekse ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog prevoza putnika u Beogradu i ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljnju komunalne delatnosti javnog prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu

Usvojena je Dopuna kodeksa o ponašanju službenika i nameštenika grada Beograda.

Usvojena je i Odluka o proglašenju zaštićenog staništa „Glinara“ i o proglašenju zaštićenog staništa „Bela reka“ Ripanj.

Odbornici su razmotrili Izveštaj o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha definisana Akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha, u okviru Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd za period od januara do decembra 2023. godine.

Usvojena je i Odluka o izmenama odluke o osnivanju i radu službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu javnih nabavki.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama o dopunama odluke o osnivanju i radu službe glavnog urbaniste Grada Beograda.

Gradski odbornici su razmotrili Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Beograda za 2023. godinu.

Vršilac dužnosti sekretara za saobraćaj Bojan Bovan istakao je da da statistika pokazuje da je na beogradskim ulicama smanjen broj poginulih vozača, ali da je došlo do povećanja broja poginulih pešaka, naročito najstarijih građana.

Usvojena je i Oluka o dopuni odluke o pravima i dužnostima odbornika Skupštine Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari