Republički budžet za 2013., čiji se predlog nalazi u Skupštini Srbije, predviđa štednju, ali i znatno veće prihode od ovogodišnjih , što bi trebalo da dovede do deficita od 3,6 odsto, odnosno do pada od tri do četiri procenta u odnosu na manjak koji ćemo ostvariti ove godine. Ipak, posmatrano po stavkama, vidi se da većina u državi ipak dobija povećanje izdataka, makar nominalno, ne računajući efekat inflacije i pada dinara, dok najveći deo ušteda snosi nekoliko velikih budžetskih korisnika.


Narodna skupština je jedan od organa koji je smanjio svoje troškove, što nema veliki makroekonomski značaj, ali predstavlja pozitivan primer ostalima. Tako će u narednoj godini izdaci za ovaj visoki dom (izuzimajući stručne službe) biti za 157,6 miliona dinara manji nego prethodne. Za službena putovanja poslanika potrošiće se oko 2.000 evra manje nego u 2012., što je međutim, zanemarljiv pomak, ako se zna da Skupština na ove izdatke godišnje troši skoro 1,2 miliona evra. Plate poslanika će takođe biti manje i to za 1,1 milion evra. U stručnim službama skupštine plate nisu menjane, ali su troškovi putovanja skoro prepolovljeni, čime je ušteđeno više od 100.000 evra.

S druge strane, Vlada Srbije nije se povela primerom skupštine, već je svoje troškove drastično povećala, pa oni sada iznose 8,7 milijardi dinara, odnosno oko 58 miliona evra više nego u 2012. godini. Iako je najavljena štednja, avio služba Vlade će u narednoj godini potrošiti čak 428.000 evra više nego što je bilo planirano za ovu, ali taj trošak može delovati čak i minoran, ako se ostvare najave pojedinih ministara i država kupi potpuno nov avion vredan 20 do 30 miliona evra za prevoz najviših funkcionera po inostranstvu.

Troškovi Ustavnog suda povećani su za 811.000 evra, a svih ostalih sudova u Srbiji za 15,7 miliona evra. Javna tužilaštva će takođe imati više novca na raspolaganju i to za 3,3 miliona evra.

Izdaci za Predsednika Republike su povećani za 3,3 miliona dinara i sada iznose 245,7 miliona, od čega 108 miliona čine plate. Predsednik Tomislav Nikolić će zato nešto jeftinije putovati pa će na te troškove dati 60, umesto 66,8 miliona dinara.

Na nezavisnim institucijama se, generalno posmatrano, nije štedelo, uz izuzetak Fiskalnog saveta, kojem je budžet skresan sa ranijih 47,8 na 38,5 miliona dinara. Ipak, teško da će ovo stezanje kaiša značajnije uticati na ovo telo, budući da Savet čine tek trojica ljudi, uz još nekolicinu saradnika i administrativnih radnika.

Poverenik za informacije od javnog značaja, Državna revizorska institucija i Zaštitnik građana dobili su nešto više novca nego prilikom sastavljanja prošlog budžeta.

Ozbiljno više novca dobio je MUP kojim upravlja premijer Ivica Dačić, tako da će policija sada imati oko 93 miliona evra više za trošenje. Još više je pripalo Ministarstvu finansija i privrede, koje sada raspolaže sa preko 560 miliona evra više nego u 2012., kada se ranijem ministarstvu finansija doda i budžet nekadašnjeg ministarstva ekonomije, pošto resor ministra Dinkića sada obuhvata posao oba prethodna ministarstva.

S druge strane, Ministarstvu poljoprivrede je budžet smanjen za oko 82 miliona evra, a Ministarstvu pravde za 34 miliona evra.

Nešto više novca je dobila prosveta, a nešto manje Ministarstvo zdravlja. Povećanje od preko 190 miliona evra dobilo je Ministarstvo rada.

Više para imaju i PIO fond i Nacionalna služba za zapošljavanje, dok će Republički fond za zdravstveno osiguranje dobiti isto novca kao ranije. Dodatna sredstva trebalo bi da budu odobrena i za socijalnu zaštitu, kojoj je namenjeno 130 miliona evra više nego ranije. Povećane su i subvencije i to za privredu (i to za 128 miliona evra), poljoprivredu i železnicu, dok je turizam i puteve planirano manje novca, a za kulturu isto.

Cvetković: Papirnate uštede

Bivši premijer Mirko Cvetković juče je izjavio da je budžet za 2013. godinu, uprkos korekcijama na prihodnoj strani, uključio ogromne rashode koji značajno premašuju nivo zabeležen čak i u predizbornom periodu, a za koji su svi mislili da je nepotrebno visok.

– Nema ni naznaka o uštedama na javnim nabavkama od oko 800 miliona evra, a što su bile procene stranaka vladajuće koalicije. Takođe nema ni ušteda od ukidanja desetina agencija. Umesto toga predlaže se budžet za 2013. godinu koji na papiru predstavlja značajno smanjenje deficita, ali se u isto vreme konstatuje da MMF po svoj prilici neće prihvatiti predlog već će se razgovori nastaviti u sledećoj godini. To znači da i MMF smatra da se radi samo o papirnom, a ne stvarnom rešenju – rekao je Cvetković. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari