Poznat šabački biznismen Miroslav Bogićević ipak je počeo da koristi prava koja proističu iz vlasništva na delu beogradske Politike novine i magazini i novosadskom novinskom kućom Dnevnik Vojvodina press doo, iako Komisiji za zaštitu konkurencije, kako je u toj Komisiji Danasu potvrđeno, niko nije podneo zahtev za odobravanje koncentracije vlasništva u ta dva lista.

Za predsednika Skupštine akcionara PNM, kao predstavnik East Media grupe iz Moskve, postavljen je Mita Kukić, bivši direktor Kulske banke, a za glavnog urednika Dnevnika Miroljub Mijušković, bivši dopisnik lista Politika iz Šapca. Međutim, nadležnim državnim organima je dostavljena i početkom marta u registar uneta tužba kojom se traži poništavanje odluka o izmenama i dopunama osnivačkog akta Dnevnik Vojvodina press doo i zabrana izvršenja odluke o razrešenju i imenovanju glavnog i odgovornog urednika Dnevnika. Prema informacijama Danasa, od podizanja ove tužbe, Mijušković u Dnevniku zvanično zauzima mesto savetnika glavnog i odgovornog urednika tog lista.

Tužbu je protiv Dnevnika podneo je Dnevnik holding Ad za novinsko izdavačku delatnost iz Novog Sada, 45-stotni vlasnik Dnevnika Vojvodina press. Vlasnici tužioca su Skupština AP Vojvodine (48,6) i Republika Srbija (48,2), a udeo ima i grad Novi Sad. U tužbi se navodi da je tužilac glasao protiv izmena i dopuna osnivačkog akta Dnevnika Vojvodina press doo, jer se tim izmenama ukidaju prava tužioca vezana za razrešenje i imenovanje glavnog i odgovornog urednika lista Dnevnik. Ugovorom o osnivanju firme iz 2003. godine predviđeno je da Mediengruppe Balkan i Dnevnik holding taj ugovor mogu menjati samo jednoglasno.

Avgusta prošle godine u Agenciji za privredne registre je uredno upisano založno pravo na 45 odsto udela u Dnevniku Vojvodina press, a na osnovu rešenja Trgovinskog suda u Novom Sadu iz 2007. i 2009. godine. Zahtev za upis založnog prava u PNM odbijen je novembra prošle godine zbog manjka zakonom propisane dokumentacije. Naime, ovde se kao vlasnik založnog prava na delu PNM-a, odnosno kao poverilac Politike novine i magazini javlja Ost holding GmbH iz Beča, a zalogodavac Ist media, jedan od vlasnika PNMa, ali Agencija za privredne registre nije prihvatila argumentaciju da za ovo zalaganje nije bila potrebna saglasnost drugog vlasnika lista Politika, naime, Politike AD – pa je zahtev za upis zaloga odbijen.

Uz informaciju o tome da joj dosad niko nije podneo zahtev za odobrenje koncentracije vlasništva u Politici i Dnevniku, Komisija za zaštitu konkurencije podvlači da je „obveznik podnošenja prijave koncentracije sticalac kontrole odnosno svi učesnici vršenja zajedničke kontrole nad društvom nad kojim se takva kontrola uspostavlja“.

Poklon

Politika AD, kao suvlasnik PNMa, nedavno je saopštila da postoji spremnost za prenošenje polovine vlasništva u toj izdavačkoj kući na državu što bi trebalo da znači da se Bogićević sprema da svoj udeo pokloni državi Srbiji. Mada je od tog saopštenja prošlo izvesno vreme, podrobnijih novih informacija nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari