Prosečan stanovnik Srbije mesečno štedi 4.777 dinara, pri čemu 40 odsto građana po strani odvaja između 2.000 i 6.000 dinara pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Erste banke uradila agencija za tržišna istraživanja IMAS tokom avgusta i septembra ove godine. Čak 72 odsto građana smatra da je štednja bitna, za razliku od samo 59 odsto građana Crne Gore koji imaju takvo mišljenje, a njih 63 odsto kaže da je u poslednje vreme štednja za njih postala važnija nego pre nekoliko godina.


Istraživanje je pokazalo i da više od polovine građana novac i dalje čuva u slamaricama, što uključuje čak i one koji imaju štednju u banci, kojih inače ima 42 procenta. Ispostavilo se, kao što se dalo i očekivati, da 65 odsto građana nije zadovoljno iznosom koji mesečno ima na raspolaganju za štednju.

Četiri petine ispitanika štedi za crne dane i to uglavnom tek kad im ostane nešto novca kada izmire sve druge obaveze. Među građanima preovladava i pesimizam po pitanju toga da li će za pet godina od sada moći da štede više nego sada. Ukupno posmatrano, 36 odsto ispitanika misli da će moći da odvaja manje novca, 33 isto, a samo 31 više. Pritom su demografske razlike prilično izražene, pa tako žene imaju tmurnija očekivanja od budućnosti od muškaraca, a stariji od mlađih. Primera radi, u grupi od 15 do 29 godina starosti, čak 50 odsto ispitanika smatra da će za pet godina moći više da štedi nego danas, a to isto misli i samo 26 odsto starijih od 50 godina. Ipak, pesimizam najviše preovladava kod srednje generacije, starosti od 30 do 49 godina u kojoj čak 43 odsto ispitanika smatra da će za pola decenije imati manje novca da odvoji na stranu nego što je to danas slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari