Najveći proizvođač i izvoznik šećera na teritoriji Srbije, kompanija Sunoko predstavila se na 74. sajmu poljoprivrede u Novom Sadu dva puta. Većinski vlasnik kompanije Sunoko je nemački Nordcuker AG sa 51 odsto vlasništva, dok MK Komerc iz Novog Sada ima 49 odsto udela u vlasništvu.

Najveći proizvođač i izvoznik šećera na teritoriji Srbije, kompanija Sunoko predstavila se na 74. sajmu poljoprivrede u Novom Sadu dva puta. Većinski vlasnik kompanije Sunoko je nemački Nordcuker AG sa 51 odsto vlasništva, dok MK Komerc iz Novog Sada ima 49 odsto udela u vlasništvu. O kompaniji i njenim planovima govorili su Verner Kuster i Srdan Ilin, predsednik UO i njegov zamenik, dr Henrik Ajnfeld, Timo Miler, direktor sirovinskog sektora kompanije i Dragan Popović, menadžer sirovinskog sektora kompanije.

Domaćinstva više potroše nego industrija

Prema rečima Srdana Ilina, istraživanje koje je za Sunoko sproveo Stratedžik Marketing pokazalo je da prosečno srpsko domaćinstvo troši kilogram šećera nedeljno, dok ukupna godišnja potrošnja iznosi oko 200.000 tona, od čega se 135.000 tona troši u domaćinstvima, a 65.000 tona u industriji. Godišnje domaćinstva u Srbiji potroše 110 miliona evra na šećer. Seoska domaćinstva godišnje potroše više šećera od gradskih – 59 kilograma u odnosu na 50 kilograma. Najmanja registrovana potrošnja šećera je u Beogradu (45 kilograma). Kompanija Sunoko je na Novosadskom sajmu predstavila i svoj najnoviji proizvod, pakovanje kristal šećera „Svit femili“ od jednog kilograma, po ceni od 65 dinara.

Verner Kuster je naglasio da je u osavremenjavanje šećerana (Bač, Pećinci, Kovačica i Vrbas) prethodne godine uloženo osam miliona evra, a ove godine investicije će premašiti 13 miliona evra. U Srbiji je 2006. proizvedeno 430.000 tona šećera, od čega je samo kompanija Sunoko proizvela 210.000 tona. Pod šećernom repom u Srbiji je 80.000 hektara, od čega gotovo polovina „pripada“ Sunoku. U protekloj sezoni kompanija je povećala površinu zemljišta pod šećernom repom na 38.000 hektara, sa 28.000 hektara u 2005. godini. Lane u šećeranama kompanije prerađeno je gotovo 1,7 miliona tona repe, na osnovu prosečnog prinosa od 47 tona po hektaru.
Verner Kuster je rekao da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa srpskim farmerima i naglasio da se nada dugoročnom partnerskom odnosu u kojem će kompanija farmerima da pruži punu materijalnu i stručnu podršku. Zajednički cilj je da se sledećih godina postignu još bolji rezultati. Gospodin Miler je naglasio da Vojvodina ima ogromne potencijale u proizvodnji repe i da njena zemljišta spadaju u tri najkvalitetnija u Evropi. Istovremeno u Evropi je sve manje šećerana – samo prošle godine ugašeno ih je 48 – pa se očekuje da Srbija bude sve veći igrač na tržištu EU.
Sunoko je najavio i novi način ugovaranja proizvodnje repe po „kvotama“, a ovi ugovori bi važili četiri godine. Garantovana minimalna cena po toni repe bila bi 25 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari