Slaviša Kokeza: Nekada veliki SNS biznismen, sada rasprodaje sve što ima u Srbiji 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Dok je navodno nedostupan srpskim pravosudnim organima, jer se ne zna da li ijedno tužilaštvo vodi bilo kakav postupak protiv njega, bivši predsednik FSS-a i član SNS-a, već je lično ili preko ovlašćenih posrednika prodao, poklonio ili ugasio sve firme čiji je vlasnik formalno bio. Sada pokušava da proda i nekretnine, dva stana i poslovni prostor, kao da nema nameru da se ikada vrati na „mesto zločina“, piše Radar.rs.

Nakon najava u režimskim tabloidima da mu sledi hapšenje, da će biti krivično gonjen zbog 640 miliona evra zarađenih na švercu cigareta, pa čak i da je umešan u pripreme atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Slaviša Kokeza, biznismen, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije i viđeniji član Srpske napredne stranke, praktično je iščezao iz Srbije.

Do ovdašnje javnosti stižu informacije da živi u Majamiju, da se bavi građevinom ili ugostiteljstvom, ili da je viđen u elitnom letovalištu u Dominikanskoj Republici.

I dok vlast pokušava da iskreira sliku da je u bekstvu i tako pune tri godine, on se za to vreme ubrzano „rešava“ svega što ima u Srbiji. Poslednju firmu prodao je u julu 2023, a od nekretnina na njegovo ime vodi se samo još jedan poslovni objekat, na koji je zbog poreskog duga od skoro milion evra stavljena zabrana raspolaganja. Sa druge strane, dva Kokezina stana na Novom Beogradu krajem prošle godine dobila su nove vlasnike, ali iz nekog razloga upis tih promena u Katastru još nije dovršen.

Priča o Slaviši Kokezi dugo je i ličila na onu o „srećnom milioneru“, kako je svojevremeno nazvao jednu svoju firmu. U biznis je ušao otvaranjem trafike, da bi se, dolaskom Srpske napredne stranke, toliko obogatio da je mogao, bar mereno imovinom i ostvarenim prihodima i profitima niza njegovih firmi, praktično ravnopravno da sedi u društvu članova čuvenog Srpskog kluba Privrednik, koji su biznis razvijali decenijama.

Kokezin put do uspeha sa ograničenim rokom trajanja

Da bi svom statusu dao na težini izdao je i autobiografiju pod nazivom Moj put do uspeha. Ipak, taj uspeh očigledno je imao ograničen rok trajanja, pa je posle dugogodišnjeg i nesmetanog uživanja u novcu, a potom i na poziciji predsednika Fudbalskog saveza Srbije, u režimskim medijima postao glavni negativac.

U srpskoj javnosti nema ga bar tri godine. Zapravo od momenta kada je prvi put, u februaru 2021, priveden na informativni razgovor i to u sklopu istrage protiv klana Veljka Belivuka.

Navodno je tada, takođe uhapšeni, kontroverzni biznismen Aleksandar Kajmaković, poznat i po nadimku Aca Bosanac, rekao da ga je upravo Kokeza upoznao sa Belivukom. Potom je dovođen u vezu sa aferom o prisluškivanju i pripremama jednog od atentata na Aleksandra Vučića, a vrhunac svega bile su optužbe da je švercom cigareta iz Crne Gore, zajedno sa saradnicima iz policije i Uprave carina, zgrnuo 640 miliona evra. Nepunih mesec dana kasnije, 22. marta 2021. podneo je neopozivu ostavku na funkciju predsednika FSS.

Javnosti je servirana informacija da je pobegao iz zemlje, te da je nedostupan pravosudnim organima. I zaista u Srbiji nije viđen dugo. Pričalo se da je u Majamiju i da je tamo pokrenuo svoj biznis. I do Radara su stigle informacije da se bavi građevinarstvom i da je otvorio svoj ugostiteljski objekat, a navodno odlazi u restorane koje „drže“ Srbi. Nova.rs je objavila da je viđen i u Dominikanskoj Republici i to u mondenskom letovalištu Punta Kana.

I dok je srpskim pravosudnim organima navodno nedostupan, on ipak ovde, lično ili preko ovlašćenih lica, završava potrebnu papirologiju – prebacuje vlasništvo nad nekretninama na druga lica, a slično je i sa pojedinim firmama. I sve izgleda kao da nema nameru da se vrati u Srbiju.

U Srbiji mu ostale samo nekretnine i poreski dugovi

U ovom trenutku formalno se na Slavišu Kokezu vode tri nekretnine. Ipak, sudeći po podacima iz Katastra nepokretnosti jasno je da više nije vlasnik dva stana i da je prenos vlasništva u toku, ali iz nekih razloga do kraja nije okončan.

Tako je na troiposoban stan, površine 92 kvadrata, na Bežanijskoj kosi 30. oktobra prošle godine u Katastru nepokretnosti stavljena zabeležba da je predat zahtev za promenu imaoca prava. To je slučaj i sa dvoiposobnim stanom, površine od 80 kvadrata, u istoj ulici.

Međutim, na obe nepokretnosti stavljena je zabeležba i da prvostepena odluka nije konačna. Iz svega toga moglo bi se zaključiti da je Kokeza sa nekim potpisao kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu ili razmeni kada je reč o tim stanovima, ali i da postoji problem zbog kojeg taj posao skoro godinu dana nije formalizovan u Katastru.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari