Oko pedesetak vlasnika bespravno izgrađenih vikendica na obali jezera Perućac, kod Bajine Bašte, juče je protestovalo i uspelo da spreči rušenje 67 takvih objekata. Oni su blokirali ulaz u Javno preduzeće Nacionalni park Tara, u čijoj blizini su bile građevinske mašine, nekoliko desetina policajaca, građevinskih inspektora i predstavnici Ministarstva građevinarstva, koje je za juče najavilo rušenje po ranije donetim rešenjima građevinske inspekcije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Užički advokat Desimir Dragojlović, član udruženja LJubitelja jezera Perućac, objasnio je da vlasnici nisu tražili da se objekti ne ruše, nego da o problemima razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije jer, kako je rekao, takvu priliku do sada nisu imali.

– Tražimo da probamo da se dogovorimo, uz arbitražu stručne i referentne institucije koja bi uradila prostorni plan za to područje. To je u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz 2010. godine kojom je predviđeno da se pristupi konverziji zemljišta i prostornom uređenju naselja sa ribarskim kućicama – rekao je za Danas Dragojlović i dodao da iako su inspektori tvrdili da „nema o čemu da razgovaraju“, ipak je zaključeno vlasnici pošalju svoje predstavnike u ministarstvo kako bi započeli pregovore. „Nisam ubeđen da će to doneti neki rezultat, jer ministarstvo želi da kupi vreme kako bi vlasnici, eventualno, te objekte sami počeli da uklanjaju, ukoliko procene da to treba da urade“, smatra Dragojlović.

Na podsećanje Danasa da su rušenja naložena još u maju 2010. godine, on je uzvratio da je šest meseci kasnije Vlada donela uredbu o izradi prostornog plana za to naselje. Osim toga, vlasnici i dalje tvrde da zemljište na kome su izgradili objekte nije vlasništvo Nacionalnog parka Tara, već JP Srbijavode, te da je dato na upravljanje tom nacionalnom parku. Vlasnici kućica su plaćali NP Tara nadoknadu za zauzimanje zemljišta u iznosu od 1.200 dinara po kvadratnom metru.

Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta, koji je i ranije razgovarao sa vlasnicima tih objekata, juče je ponovio da lokalna samouprava ništa ne može da preduzme, jer je to u nadležnosti republičkih organa, ali se pitao zbog čega rušenje do sada nije obavljeno, kada rešenja postoje pet godina.

– Izabran je i izvođač radova, ali ne znam zbog čega se s tim do sada čekalo. Zemljište je u vlasništvu JP Srbijavode, njime upravlja NP Tara, što znači da je to državni posed i lokalna samouprava sa tim nema nikakve veze – saopštio je Filipović i dodao da su „vlasnici sigurno znali da grade na tuđem zemljištu, što je bilo nedopustivo“. On je ocenio i da je za rušenje izabran loš trenutak, pred početak letnje turističke sezone, od koje Bajina Bašta očekuje mnogo.

Natpisi na majicama

Tokom jučerašnjeg protesta, smatrajući da se zakon u Srbiji primenjuje selektivno, neki od vlasnika nelegalnih objekata bili su u majicama na kojima je pisalo: „Prvo Tomina, pa moja“ i „Diznilend može, Perućac ne može“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari