Savez samostalnih sindikata Srbije upozorava da će život u Srbiji iduće godine biti mnogo teži zbog većih poreza i akciza, stalnih poskupljenja i sve manjih primanja. Kako je saopšteno iz SSSS, prema mišljenju njihovih stručnjaka, više od dva miliona ljudi imaće smanjene prihode sledeće godine, a standard građana biće niži za više od deset odsto.


Prema njihovim navodima, novo povećanje akciza, koje se najavljuje, prouzrokovaće pad zarada za deset odsto u odnosu na ovu godinu, jer je tolika razlika između inflacije koja će biti i minimalne stope od dva odsto rasta koja se predviđa predlogom budžeta.

„Sledeće godine, zbog loše ekonomske politike, privatni sektor će i dalje biti izložen velikom pritisku i biće otpuštanja. Donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica i drugih zakona koji čekaju na usvajanje, doći će do daljeg rasta cena, u prvom redu troškova domaćinstava, cena osnovnih životnih namirnica, kao i ukupnih troškova poslovanja“, saopšteno je iz Sindikata. Iz sindikata podsećaju da su potrošačke cene u oktobru 2012. u odnosu na isti mesec prošle godine povećane za 12,9 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u oktobru ove u odnosu na isti period lane, cene hrane povećane su za 17,4 odsto, od čega mesa 26,3 odsto, ulja i masti 28,1 odsto, voća 33,9 odsto, povrća 31 odsto. Kada je reč o energentima, u istom periodu cena gasa uvećana je 12,5 odsto, tečnih goriva 47,4 odsto, centralnog zagrejavanja stana 17,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari