Ukidanje radnih i zdravstvenih knjižica nije jedino što bi država mogla da uradi ne bi li se rešila komplikovanih i skupih procedura koje otežavaju život građanima, ali i privredi. Smanjenje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 30 odsto, pojednostavljivanje procedure povraćaja PDV-a pri kupovini prvog stana, veće uključivanje privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite, ali i lakši upis nepokretnosti u katastar i brže izdavanje građevinskih dozvola samo su deo preporuka koje je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa USAID-om, predstavila u novom izdanju Sive knjige.


„U petom izdanju je 76 preporuka kako ukinuti nepotrebne birokratske procedure, od toga 22 nove. Tokom 2012. rešeno je svega šest preporuka, a Vlada čak 58 još nije uzela u razmatranje“, rekao je juče u Skupštini Srbije predsednik UO NALED-a Vladimir Čupić. On je pomenuo dva konkretna rezultata – ukidanje 138 taksi koje će olakšati poslovni ambijent i smanjivanje broja dokumenata neophodnih za ostvarivanje prava tokom trudničkog bolovanja. Upravo zahvaljujući ovom drugom, pomoćnik ministra zdravlja Simo Vuković se kandidovao za nagradu Reformator godine, koju mu je NALED dodelio kao pojedincu koji je najviše doprineo da se broj papira potreban trudnicama da obezbede naknadu za bolovanje smanji za gotovo dve trećine, sa 11 na svega četiri.

Prioritet NALED-a u 2013. biće rešavanje problema sa građevinskom dozvolom i zato je na adresu Ministarstva građevinarstva i urbanizma upućeno sedam, od čega četiri nove, preporuke. Među njima su skraćivanje roka za upis prava svojine sa godinu na ne duže od 30 dana, ali i ukidanje obaveze plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. U obrazloženju NALED navodi da nema potrebe da vlasnik građevinske parcele plaća i porez na vlasništvo nepokretnosti i naknadu za korišćenje svoje sopstvene parcele. Najviše preporuka, kao i uvek, adresirano je na Ministarstvo finansija i privrede, čak 35, od čega šest novih, osam se odnosi na Ministarstvo zdravlja, sedam na Ministarstvo građevinarstva, a četiri na Ministarstvo rada i socijalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari