Sledi još jači pritisak na cene goriva: Saudijska Arabija i Rusija smanjuju proizvodnju nafte u novembru 1Foto: Pixabay/ds_30

Saudijska Arabija se složila da smanji svoju proizvodnju nafte za novembar za 526.000 barela dnevno, sa svoje trenutne kvote od 11 miliona barela dnevno, dok će Rusija srezati proizvodnju za isti iznos, pokazuju podaci koje je objavila organizacija velikih proizvođača nafte OPEK, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Podsećanja radi, kako bi se postavili novi ciljevi proizvodnje OPEK + je odlučio da smanji svoje novembarske proizvodne kvote za dva miliona barela dnevno u svetlu neizvesnosti na naftnom tržištu nastale usled ekonomske krize izazvane ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini.

– Grupa je takođe produžila period obeštećenja do kraja marta 2023. za one koji ne ispunjavaju svoje kvote. Drugi proizvođači iz OPEK-a, kao što su Angola, Kongo, Ekvatorijalna Gvineja i Nigerija, već proizvode ispod svojih smanjenih kvota u novembru i kao takvi neće biti u obavezi da dalje smanjuju proizvodnju. OPEK + je svoje rezove klasifikovao kao „dobrovoljne”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari