Sindikat "Sloga": Minimalac definisati na osnovu koncepta plate neophodne za život 1Foto: Shutterstock/kmfdm1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozorili su danas da je aktuelna metodologija određivanja minimalne zarade u Srbiji, koja se temelji na nedefinisanoj potrošačkoj korpi, neadekvatna i ne odražava realne potrebe i troškove života radnika i pozivali da se o povećanju minimalca razgovara na „osnovu koncepta plate neophodne za život“.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, minimalna neto zarada od 49.864 dinara za 184 radna sata koliko iznosi za jul ove godine ne pokriva osnovne životne troškove, poput režija i hrane i „ispod je svakog kriterijuma dostojanstva radnika“.

„Sloga“ je pozvala učesnike Socijalno-ekonomskog saveta (SES) da prekinu razgovore o povećanju minimalne zarade na osnovu minimalne potrošačke korpe, koju su najavili i insistira da se razmatranje zarada vodi isključivo na osnovu koncepta plate za neophodan, dostojanstven život, „prakse koja se uspešno sprovodi u mnogim zemljama Evropske unije (EU)“.

Rast cena životnih namirnica i osnovnih usluga, kako se dodaje, značajno premašuje povećanje plata, ostavljajući radnike, posebno penzionere u situaciji da biraju između osnovnih životnih potreba, uključujući hranu, lekove i plaćanje režijskih računa.

Iz Sloge su naveli da decenijama prisutan trend minimalnih zarada na tržištu rada, gde veliki broj radnika prima minimalac kao pravilo, a ne izuzetak, dovodi do siromaštva i masovnog iseljavanja radne snage u zemlje EU.

„Nama su potrebne stvarne promene koje će omogućiti svakom radniku u Srbiji da živi dostojanstveno, a ne samo da preživljava“, piše u saopštenju.

Iz sindikata su podsetili da su potpisnici Deklaracije o plati za život, koju je inicirao Centar za politike emancipacije, a podržane od strane nekoliko sindikalnih organizacija i više od 20 organizacija civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari