Slovački ministar: Želimo da sarađujemo sa Srbijom na proizvodnji baterija za električne automobile 1Foto: Shutterstock/T. Schneider

Slovačka je spremna da sa Srbijom sarađuje u oblasti obnovljivih izvora energije posebno u proizvodnji akumulatora i baterija za električne automobile, izjavio je danas tokom posete Beogradu ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Juraj Blanar.

„Vidimo ovde veliki potencijal za buduću saradnju koji se može razvijati. Nezaobilazan je put (prelaska na obnovljive izvore energije) i na njemo moramo biti“, kazao je Blanar na konferenciji za štampu posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Oni su danas potpisali memorandum svojih ministarstava o razumevanju o saradnji.

Blanar je kazao da, iako se Srbiji ne može osporiti ostvaren privredni rast, ona mora da naporno radi na zaštiti životne sredine i da Slovačka ima „dobre kompanije koje po dobrim cenama tretiraju otpad“.

Što se tiče nuklearne energetike, možemo mnogo da ponudimo. Slovačka planira izgradnju novog nuklearnog bloka očekivane snage od 1.200 megavata. Moramo da se pripremimo za veliku potrošnju električne energije. Za par godina potrošnja struje povećaće se 30 odsto. Možemo da pružimo Srbiji naše iskustvo i znanje“, kazao je gost.

Danas je ranije objavio da je slovačka fabrika baterija InoBat je 2022. godine objavila da razgovara sa Srbijom o izgradnji fabrike baterija u Ćupriji, a novembra 2022. potpisala sporazume sa Vladom da izgradi „giga-fabriku“ u Srbiji gde bi trebalo da se proizvode i recikliraju baterije za električne automobile.

Jedan od investitora u InoBat je bila kompanija „Rio Tinto“ koja planira da otvori rudnik litijuma u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari