Složno za Kragujevac: Građani zabrinuti za budućnost fabrike Fijat Krajsler 1Foto: FoNet /Dragan Antonic

Građani Kragujevca su već dugo zabrinuti za status i budućnost fabrike automobila u Kragujevcu, jer je proizvodnja u „Fijat Krajsler automobili Srbija“ češće u prekidu nego što su radnici na svojim radnima mestima, saopštio je danas Pokret „Složno za Kragujevac“.

Dodali su i da štrajk u kooperantskoj firmi „Fijat Plastik “ traje već mesecima.

„Ako se ima u vidu da se radi o kompaniji koja je, pojedinačno, najveći izvoznik iz Šumadije, i jedan od značajnijih u čitavoj Srbiji, ne čudi što su Kragujevčani veoma zabrinuti za budućnost“, navodi se u saopštenju.

U Složno za Kragujevac kažu da se već duže vreme govori o početku proizvodnje novog modela, koji bi trebalo da bude „zamajac novog razvoja fabrike automobila“, ali za sada bez naznaka kada bi to moglo da se ostvari.

„Država, iako formalno vlasnik trećine kapitala u fabrici, čini se, nije previše zainteresovana. A morala bi da bude“, piše u saopštenju.

Podsećaju i da je poslednjih dana ponovo aktuelna tema izgradnje obilaznice oko Kragujevca, a taj projekat, uz izmeštanje pruge iz centra grada i završetak puta koji grad povezuje sa koridorom 10, bio je deo obaveza države još pri dolasku Fijata.

„Treba li podsećati da su svi rokovi odavno probijeni? Zašto izostaje hitrija reakcija države kada je štrajk u ‘Fijat Plastiku’ u pitanju? Zar nadležne ne brinu sve češća ‘plaćena odsustva’ radnika? Zašto ćute najbrojniji sindikati? Zašto nema reakcija iz lokalne samouprave?“, upitao je pokret u saopštenju.

Pokret „Složno za Kragujevac“ pozvao je sve nadležne državne institucije i rukovodstvo grada Kragujevca da se uključe i krajnje ozbiljno shvate „Fijat Krajsler“ kao ozbiljnu kompaniju, veoma značajnu za budućnost čitave privrede, kako navode ,dok ne bude kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari