Smanjene devizne rezerve 1

Devizne rezerve su u januaru 2017. smanjene za 350,3 miliona evra, što je u najvećoj meri posledica sezonskog efekta i povezano je sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016. za 386,7 miliona evra, saopštila je danas Narodna banke Srbije (NBS).

Devizne rezerve NBS su na kraju januara iznosile 9,85 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 211 odsto i šestomesečni uvoza robe i usluga, piše u saopštenju.

U januaru je zabeležen nominalni pad dinara u odnosu na evro od 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 225 miliona evra, da bi se ublažile preterane dnevne oscilacije kursa.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 372,9 miliona evra i bio je za 249,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu, navodi NBS.

Takođe, Centralna banka navodi da su neto devizne rezerve na kraju januara iznosile 8,12 milijardi evra i bile su manje za 242 miliona u odnosu na kraj decembra 2016.

Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru od 375,4 miliona evra realizovani su po osnovu neto odliva sa računa devizne obavezne rezerve banaka, većeg dospeća od prodaje deviznih hartija od vrednosti države, znatno većeg iznosa otplate od korišćenja kredita, kao i neto intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kojima su uspešno ublažene prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara, piše u saopštenju.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama, i po drugim osnovima, u januaru je ostvaren devizni priliv od 59 miliona evra, iako na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, objašnjava NBS.

Time je, ukazuje NBS, umanjen negativan efekat na devizne rezerve po osnovu sezonski povećane tražnje za devizama u toku januara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari